Leopold 1 vaart uit voor NAVO-missie van bijna 5 maanden op Atlantische Oceaan

Heel wat mensen zien hun geliefden pas in november terug, wanneer het fregat opnieuw aanmeert in Zeebrugge. © Foto Kurt
Redactie KW

Het fregat Leopold 1 van de Belgische marine is vrijdag in Zeebrugge uitgevaren voor een missie van vijf maanden. Het neemt deel aan de permanente NAVO-vloot Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Daardoor kan het vaartuig niet deelnemen aan een maritieme veiligheidsmissie in de Straat van Hormuz. De Verenigde Staten hadden verschillende bondgenoten, waaronder België, gevraagd daaraan deel te nemen.

Het fregat van bijna 124 meter lang en met een 162-koppige bemanning verliet vrijdag op het middaguur de kaai van de marinebasis. Ongeveer 400 familieleden woonden het vertrek van het fregat bij.

Midden november meert het vaartuig opnieuw aan in Zeebrugge voor een korte onderbreking tot begin december. In diezelfde maand volgt een nieuwe missie van enkele dagen binnen de permanente vloot van de NAVO, onder Amerikaans commando. De SNMG1 telt wisselende deelnemers en bestaat uit 6 tot 10 destroyers en/of fregatten. Op 13 december wordt de voltallige vloot opnieuw in Zeebrugge verwacht, al maakt de vloot er in november al een tussenstop.

Oefeningen met Canada en Groot-Britannië

De komende vijf maanden zal de Leopold 1 deelnemen aan verschillende oefeningen, waaronder oefeningen met Canada en Groot-Brittannië. Het fregat meert ook aan in de haven van New York. Het is de eerste keer in 15 jaar dat een marinevaartuig dat doet, aldus militaire verantwoordelijken.

De Belgische marine beschikt over twee fregatten, oorlogsschepen met een lengte tussen 100 en 150 meter: de Leopold 1 en de Louise Marie. De Leopold 1 is momenteel volledig operationeel na een maandenlange training. De Louise Marie is momenteel slechts gedeeltelijk operationeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier