Leonie Cobbaert schrijft haar coronagedachten neer in een lied

Leonie Cobbaert schreef een lied over hoe ze zich voelt tijdens de lockdown en postte dat op sociale media. De video werd al ruim 4.000 keer bekeken. © (Foto GF)
Redactie KW

Leonie Cobbaert (18) uit Lo heeft het niet gemakkelijk tijdens de lockdown. Daarom verwoordde ze haar gevoelens in een lied. Na lang twijfelen nam ze het nummer op en deelde de video op sociale media. Die werd al zo’n vierduizend keer bekeken. “De positieve reacties geven me een pak meer zelfvertrouwen.”, zegt Leonie.

‘Thoughts’ of vrij vertaald ‘gedachten’, zo heet het nummer dat Leonie Cobbaert uit Lo maakte en op sociale media deelde.

“Ik heb dit nummer tijdens de eerste lockdown geschreven toen ik eigenlijk moest studeren voor de examens in juni”, zegt de studente orthopedagogie aan HoGent. “Ik had het heel moeilijk en mentaal zwaar door de lockdown. Ik mocht niet naar school, de muziekschool of de KSA en had bijgevolg weinig contact met vrienden, familie, kennissen en leerkrachten. Daardoor voelde ik me afgesloten van de buitenwereld en kwam ik in een soort cocon terecht waar alleen ik en mijn emoties deel van uitmaakten.”

“Ik ben iemand die heel slecht is in het uitspreken en tonen van gevoelens”, gaat Leonie verder. “Ik krop die op waardoor ik het me natuurlijk alleen maar lastiger maak. Muziek is mijn manier om die cocon te doorbreken. Ik speel piano en zing in de living terwijl mijn ouders thuis zijn. Hierdoor kunnen ze oppikken hoe ik me voel en hoe het met me gaat.”

Het schrijven van ‘Thoughts’ ging volgens Leonie verbazend vlot. “Ik begon met een melodie te verzinnen en de juiste akkoorden voor op de piano”, schetst ze het ontstaan van het nummer. “Daarna schreef ik zinnen en woorden op post-its. Die puzzelde ik ineen tot een lied. Het schrijven zelf heeft al bij al maar een halve dag geduurd, de begeleiding van het nummer op piano iets langer. Maar na ongeveer een week was het nummer volledig klaar.”

In ‘Thoughts’ omschrijft Leonie hoe het voelt wanneer je teveel over dingen nadenkt, het niet lukt om daaraan te ontsnappen en je je gevangen voelt waardoor het mentaal zeer zwaar wordt.

“Het gaat over mezelf, maar veel jongeren en mensen zullen dat gevoel wel herkennen”, vermoedt Leonie. Het nummer is dus al enkele maanden af, maar toch postte Leonie het nu pas op Facebook. “Ik ben iemand die nogal onzeker is op heel veel vlakken”, legt ze uit. “Ik heb dit nummer al meer dan vijftig keer opgenomen, maar vond het nooit goed genoeg. Maar na heel veel proberen en beluisteren en de steun van enkele vrienden en vriendinnen heb ik het uiteindelijk toch gedeeld.”

De reacties zijn alvast heel positief. Het nummer werd ondertussen al ruim 4.000 keer bekeken. “Dat doet enorm veel deugd”, zegt Leonie. “Ik had dit totaal niet verwacht en dat maakt me zelfs emotioneel. De positieve reacties geven me een pak meer zelfvertrouwen.”

Op nieuwe nummers is het voorlopig nog even wachten. “Ik schrijf wel heel veel teksten, maar heb nog niet veel tijd gehad om deze volledig uit te werken tot een nummer”, besluit Leonie. “Ik wil later wel heel graag iets doen met muziek, want dit is iets wat me echt gelukkig maakt en waarmee ik ook anderen wil helpen.”

OverKop Gent

Leonie Cobbaert zamelt samen met haar medestudenten Orthopedagogie Dilana, Helena en Maxime ook geld in voor OverKop Gent. In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze ook een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

“We wilden in eerste instantie koekjes verkopen, maar dit kon jammer genoeg niet doorgaan door de nieuwe Covid-19 maatregelen”, zegt Leonie. “Maar we hebben een alternatief gevonden. We gaan elk een wandeling maken van 10 kilometer en laten ons daarvoor sponsoren. We hopen zo OverKop Gent toch nog te kunnen steunen. Iedereen alvast bij voorbaat bedankt.”

Het nummer is te besluiten via https://www.facebook.com/100010841024233/videos/1239910886380267/

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier