Het lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagereschooltijd te vieren, het feest van de vrijzinnige jeugd viert de overgang van de lagere school naar het middelbaar onderwijs.

En zoals de naam van het feest het zegt, vinden die plechtigheden doorgaans in deze periode van het jaar plaats. Maar door de coronamaatregelen kan dat nu niet. "Over heel Vlaanderen zijn de lentefeesten voor onbepaalde tijd uitgesteld", zegt Het Huis van de Mens in Brugge.

Virtueel alternatief

Het Humanistisch Verbond en deMens.nu onderzoeken verder op welke manier de feestelingen die dit voorjaar uit de boot vallen volgend schooljaar kunnen aansluiten.

Voor de 12-jarigen ligt dat moeilijker. Volgend schooljaar zitten zij op een andere school. Maar de organisatoren kijken wat er na de zomer (als de crisis bedwongen is) nog mogelijk is voor hen. Er wordt zelfs nagedacht om nog op kortere termijn een 'virtueel alternatief' voor de feesten te ontwikkelen.

Individueel lentefeest

Dat geldt zeker voor de feesten die in groep worden georganiseerd. Voor de individuele lentefeesten wordt geval per geval bekeken door Het Huis van de Mens in de regio.

Wie info hierover wilt, kan daarvoor terecht op de website van Het Huis van de Mens of op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be.

Het lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagereschooltijd te vieren, het feest van de vrijzinnige jeugd viert de overgang van de lagere school naar het middelbaar onderwijs.En zoals de naam van het feest het zegt, vinden die plechtigheden doorgaans in deze periode van het jaar plaats. Maar door de coronamaatregelen kan dat nu niet. "Over heel Vlaanderen zijn de lentefeesten voor onbepaalde tijd uitgesteld", zegt Het Huis van de Mens in Brugge.Het Humanistisch Verbond en deMens.nu onderzoeken verder op welke manier de feestelingen die dit voorjaar uit de boot vallen volgend schooljaar kunnen aansluiten.Voor de 12-jarigen ligt dat moeilijker. Volgend schooljaar zitten zij op een andere school. Maar de organisatoren kijken wat er na de zomer (als de crisis bedwongen is) nog mogelijk is voor hen. Er wordt zelfs nagedacht om nog op kortere termijn een 'virtueel alternatief' voor de feesten te ontwikkelen.Dat geldt zeker voor de feesten die in groep worden georganiseerd. Voor de individuele lentefeesten wordt geval per geval bekeken door Het Huis van de Mens in de regio.Wie info hierover wilt, kan daarvoor terecht op de website van Het Huis van de Mens of op www.vrijzinnigwestvlaanderen.be.