Lendelede investeert volgend jaar drie miljoen euro

De schuur op de Hoeve Vercaemer zal dienst doen als opslagplaats. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
De schuur op de Hoeve Vercaemer zal dienst doen als opslagplaats. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Volgend investeert de gemeente 3 miljoen euro in vooral wegen, riolering, fietsstraten en een nieuw fietspad. 150.000 euro gaat er naar de renovatie van een schuur op de Hoeve Vercaemer. Volgens de oppositie een te geringe investering.

In 2020 voorziet de gemeente onder andere 150.000 euro voor de renovatie van een schuur op de Hoeve Vercaemer in de Kuurnsestraat. “We vroegen aan een aantal architecten hoe we de hoeve en de schuren best konden renoveren”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Twee architecten werden geselecteerd en uiteindelijk bleef er een over. Het voorstel is om in 2021 de hoge schuur te renoveren en te gebruiken als opslagplaats. We opteerden voor die schuur wegens de authenticiteit ervan. De renovatie start in april van volgend jaar. Daarna wordt er gekeken of er eventueel een nieuw gebouw komt voor de opvang van de dieren en wat er met de rest van de site kan gebeuren.”

Tijd kopen

“Het gemeentebestuur kiest volgens ons voor de renovatie van de hoge schuur omdat het de enige van de vier stallen is die nog kan gered worden”, zegt Marnic Vandenbroucke van de N-VA. “Twee zijn al afgebroken en ook een derde wordt gesloopt. Twee van die drie waren authentieker dan de hoge schuur. Bovendien vinden we 150.000 euro niet zo’n grote investering voor volgend jaar als je weet dat het totale budget dat voorzien is in het meerjarenbudget voor de Hoeve Vercaemer 1 miljoen euro bedraagt. En het gemeentebestuur gaat nu nog een keer een bevraging doen over wat men daar zou kunnen doen. Maar er is al een bevraging geweest. Volgens ons wil het bestuur gewoon tijd kopen omdat er nog altijd geen exacte bestemming voor de Hoeve Vercamer werd gevonden. We hebben absoluut niets tegen het aanpakken van cultureel erfgoed in de gemeente, maar dat is toch niet de juiste aanpak.”

“In 2020 en 2021 zal in totaal 6,5 miljoen euro geïnvesteerd zijn”, zegt schepen van Financiën Rudy Rommens (CD&V). “Dat is nog nooit gezien voor Lendelede. De grootste budgetten gaan naar wegen en riolering. Met vooral aandacht voor de verkeersveiligheid en milieu, twee zaken die hand in hand gaan. De fietsstraten zullen gevoelig uitgebreid worden en er komt een nieuw fietspad in de Winkelsestraat, waarvoor de werken al in januari 2021 zullen starten. Daarnaast worden ook elektrische dienstvoertuigen en dienstfietsen aangekocht, verwarmingsketels vervangen, gaat de ‘verledding’ van de openbare verlichting verder en zal er aandacht zijn voor meer groen en een reductie van de CO2-uitstoot.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.