Lendelede in rouw bij overlijden van ereschepen Willy Bekaert

Redactie KW

In het Sint-Jozefziekenhuis in Izegem is de Lendeleedse ereschepen Willy Bekaert op 82-jarige leeftijd overleden (09/01/1936 – 22/07/2018). De gepensioneerde dierenarts kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen en moest een maand geleden in het ziekenhuis worden opgenomen.

Willy Bekaert was geboren in Marke als jongste van de vier kinderen van Aimé Bekaert die 12 jaar burgemeester van Marke is geweest. Willy studeerde voor dierenarts en ging zich in 1966 in Lendelede vestigen. Het sociale en politieke engagement zat bij hem duidelijk in de genen, want al snel werd hij actief in het verenigingsleven en werd hij een graag geziene figuur in zijn nieuwe woonplaats.

Het was bijna vanzelfsprekend dat hij in de politiek terecht zou komen. Hij woonde amper vier jaar in Lendelede toen burgemeester René Vandemaele hem al op zijn lijst wilde, maar hij wilde nog even wachten. Bij de verkiezingen van 1976 was hij er wel bij en haalde op de CVP-lijst onmiddellijk het derde meeste aantal stemmen na Roger Vandewalle (die toen burgemeester werd) en schepen Jozef Debrabandere die hem gelanceerd had.

Eerste schepen

Bij de volgende verkiezingen werd hij vlot herverkozen en werd hij eerste schepen, functie die hij 12 jaar zou uitoefenen, tot 1994, met de bevoegdheden middenstand, openbare werken, verkeer en lokale economie. Daarna werd hij – met Jozef Messely als burgemeester – nog drie jaar schepen van Financiën, waarop huidige burgemeester Carine Dewaele hem opvolgde. Hij zat de legislatuur nog uit als raadslid, om in 2000 na een politieke loopbaan van 24 jaar op bijna 65-jarige leeftijd afscheid te nemen van de politiek.

Hij bleef zich evenwel verder inzetten: hij werd plaatselijk voorzitter van Neos, lid van de raad van bestuur van Neos provinciaal en lid van de algemene vergadering van Neos nationaal. Hij was tot nu ook ondervoorzitter van de Lendeleedse Seniorenraad. Vroeger was hij voorzitter van het wijkcomité De Knok, voorzitter van de veloclub Lendelede Sport en bestuurslid van de Landelijke Gilde, Unizo en de Gezinsbond.

Familie & moestuin

Naast zijn actieve loopbaan had hij in de eerste plaats aandacht voor zijn kinderen en hun gezin en kon zich uitleven in zijn moestuin. Hij heeft ook vele mooie reizen gemaakt en las ook graag boeken over reizen, cultuur en geschiedenis.

Willy Bekaert, die in de Heulsestraat woonde, was vader van drie kinderen: Koen (getrouwd met Kathy De Leersnyder, Izegem), Gudrun (met Danny Descamps, Kortrijk) en Erika (Zarlardinge). Hij had ook zeven kleinkinderen.

De afscheidsviering vindt plaats op zaterdag 28 juli om 10.30 uur in de Sint-Blasiuskerk in Lendelede. Daarna krijgt hij zijn laatste rustplaats in de familiegrafkelder in Marke.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier