Lena Carrewyn uit Oudenburg verliest de strijd tegen COVID-19

Wijlen Lena Carrewyn. © LIN
Redactie KW

In het AZ Damiaan is Lena Carrewyn (72) na een wekenlange strijd tegen corona overleden. Ze werd vermoedelijk besmet op de Costa Favolosa of in het vliegtuig op de terugkeer van een cruise in de Caraïben. Van de medereizigers zijn er intussen vijf overleden aan het virus.

“Al de eerste dagen werd een koppel met de helikopter geëvacueerd, onder begeleiding van een heel medisch team, volledig ingepakt. Men vertelde ons dat die mensen hartproblemen hadden, maar we wisten wel beter”, zegt Lena’s echtgenoot Eric Dekeyzer.

Wat een prachtige afsluiter van een feestjaar zou worden – Lena Carrewyn en haar man Eric Dekeyzer vierden eind juli 2019 hun gouden huwelijksjubileum -, werd voor het koppel een nachtmerrie. “Met de envelopjes die we op ons mooi feest kregen, boekten we een cruise naar de Caraïben. We zouden voor de laatste keer een grote reis maken”, vertelt Eric. “We vertrokken op 7 maart en kwamen op 16 maart weer thuis. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Maar wat als een droom was, eindigde met het overlijden van Lena.”

Besmet

“Daags na onze thuiskomst bleek al dat mijn echtgenote ziek was. Ze moest veel hoesten en had daarbij ook erge pijn. We reden naar de spoed van AZ Damiaan, maar omdat ze geen hoge koorts had – blijkbaar was de norm toen 38,5 graden om opgenomen te worden, gingen we weer naar huis. Twee dagen later, op 19 maart, had Lena 39,5 graden koorts en ik bracht haar naar het ziekenhuis, waar ze bewusteloos raakte. Toen werd ze direct opgenomen en bleek dat ze besmet was”, doet Eric het pijnlijke verhaal.

“De eerste zeven dagen lag Lena op de corona-afdeling en werd daarna op 27 maart tot haar overlijden – dat waren 47 dagen – op intensive care in kunstmatige coma gehouden. Daar heeft ze op dinsdag 12 mei de strijd verloren. Ik heb haar om de week mogen bezoeken voor een half uurtje, achter glas en onder begeleiding.”

Fietsfanaten

Lena Carrewyn en Eric Dekeyzer profiteerden sedert zijn pensioen heel erg van het leven. “We hebben vorig jaar nog een nieuwe caravan gekocht waarmee we er geregeld voor enkele dagen op uit trokken, met onze fietsen mee. Fietsen was Lena’s grote hobby. We trapten toch jaarlijks een 5.000 kilometer. Dus gezond was ze wel, anders zou dat niet mogelijk zijn”, benadrukt Eric.

Lena en Eric gaven elkaar op 2 augustus 1969 het jawoord. Ze kregen twee kinderen, Brenda en Gino. In 1976 verhuisde het koppel naar de nieuwe woning in de Laurierenlaan in Oudenburg. Intussen zijn er vier kleinkinderen, de trots van oma van de zee, zoals ze haar noemden: Anse, Remco, Mona en Flo.

Bezige bij

“De kinderen en kleinkinderen, ook familieleden en vrienden mochten dikwijls van de kookkunsten van mijn vrouw genieten, want ze was een goede kok. En een bezige bij met een sociale ingesteldheid. Ze sprong voor iedereen in de bres. Niets was haar te veel”, prijst Eric Dekeyzer zijn Lena. “Zo waren we in de periode dat Brenda en Gino leiders waren bij de Chiro kookouders tijdens het zomerkamp van de jeugdvereniging. En ze had organisatietalent. Wij hebben hier destijds het wijkfeest, toen kleinschalig, opgericht. En dat vindt nog altijd plaats.”

Nu moeten haar echtgenoot, kinderen, kleinkinderen, familie en de vele vrienden veel te vroeg afscheid nemen van Lena Carrewyn. Er is op dinsdag 19 mei een plechtigheid in beperkte kring in de aula van rouwcentrum Vanhooren in Gistel. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier