Lek zet hoger gelegen dorpen opnieuw zonder water

Redactie KW

Een 2.500-tal huizen in de Heuvellandse dorpen Loker, Westouter en Wijtschate en het Poperingse Reningelst kampten een 24-tal uur met waterproblemen van woensdag- tot donderdagmiddag. Bepaalde inwoners van Loker zaten donderdagavond nog altijd zonder water. Twee waterbedelingen waren nodig om boze bewoners bevoorraden.

Oorzaak: een lek woensdagmiddag in Zillebeke op de toevoerleiding naar het reservoir van Kemmel. “Hierdoor hadden deze huizen geen water of een verminderde druk”, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep. “Afgelopen donderdagnamiddag was dat lek hersteld, maar er konden kleinere lekken ontstaan door het drukverschil, waardoor een aantal huizen in Loker donderdagavond nog altijd zonder water zaten.”

Schrikken van verbruik

Het gaat om de ondertussen bekende rechterkant van de Dikkebusstraat, waar ook enkele horecazaken gelegen zijn. “We hebben water nodig voor het koken, onderhoud, wassen van voedingsproducten, de afwas en het sanitair”, vertelt Pieter Janssens, chef van brasserie Den Heksestoel. “Ik schrik ervan hoeveel water wij verbruiken. Donderdagvoormiddag zat ik al aan achthonderd liter. Mijn brouwer en de gemeente hielpen me ‘s ochtends en ‘s middags uit de nood. Ik contacteer De Watergroep om mijn extra kosten van water, elektriciteit en personeel te recupereren. We zaten drie jaar geleden al 2,5 dagen zonder water en dit jaar zaten we al drie keer zonder water, ondanks alle vernieuwingen in de dorpskern.”

Lek zet hoger gelegen dorpen opnieuw zonder water

Stabiliseren

De Watergroep voert werken uit in Loker, waardoor de waterdruk in de toekomst constant en voldoende hoog kan blijven. “Los van deze werken kunnen dergelijke lekken er nog altijd voor zorgen dat bepaalde huizen zonder water zitten”, zegt De Schepper.

“Dat komt door lucht in de leidingen bij een lek. Door het hoogteverschil in die regio worden pompen gebruikt om het water tot in de hoger gelegen gebieden te krijgen. Donderdag was het rond 21 uur aan het stabiliseren, het water gaat opnieuw naar de hoger gelegen punten. De leidingen zijn ook ontlucht. We hopen dat het probleem nu van de baan is.”

Klachtbrief

Lode D’Hont uit Loker zal met een aantal straatbewoners een klachtbrief schrijven naar De Watergoep. “In de Ardennen of de Alpen krijgen ze toch ook voldoende water, waarom hier niet? Deze problemen slepen al twintig jaar aan.”

Lek zet hoger gelegen dorpen opnieuw zonder water

De Watergroep leverde donderdagmiddag en -avond gratis water, dat werd verdeeld door de gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier