LEIF opent dienstverleningscentrum in Ieper

Vlnr communicatieambtenaar Cathérine Lamaire, Bernadette Cappoen, dienst leven, Hilde Oplinus en Mariola Farina, informatiemedewerkers LEIF, schepen Ives Goudeseune, Barbara Roose, stafmedewerker LEIF West-Vlaanderen en André Van Nieuwkerke, voorzitter LEIF West-Vlaanderen. © (Foto EG)
Redactie KW

LEIF (LevensEinde InformatieForum) heeft al dienstverleningscentra in De Panne, Heuvelland, Veurne en Poperinge. Vanaf juli komt daar ook Ieper bij.

LEIF informeert, sensibiliseert en zorgt in West-Vlaanderen op een open en correcte wijze rond een waardig levenseinde. Zelfbeschikking en respect voor de wil van de patiënt staan daarbij centraal. LEIF West-Vlaanderen bouwt stelselmatig haar dienstverlening uit met LEIFzitdagen verspreid over heel de provincie en nu ook met een zitdag in Ieper.

“LEIF wil jong en minder jong doen nadenken en plannen rond een waardig levenseinde“, verduidelijkt André Van Nieuwkerke, voorzitter LEIF West-Vlaanderen. “Wat zijn mijn rechten als patiënt? Wat als ik na een verkeersongeval in een onomkeerbare coma terecht kom? Wat is euthanasie en wanneer heb ik daar recht op? Wat als ik wilsonbekwaam word? Wat is palliatieve zorg? Welke documenten zijn belangrijk? LEIF wil de informatiearmoede omtrent waardig levenseinde lenigen en dicht bij de bevolking staan. Vandaar dat wij vanuit verschillende punten in de provincie opereren. Vanaf juli bieden wij een informatieve dienstverlening aan vanuit AC Auris in Ieper.”

Ives Goudeseune, schepen in Ieper: “Ik ben ervan overtuigd dat een LEIF zitdag in Ieper nodig is. Veel mensen hebben vragen over de mogelijkheden die er bij het levenseinde zijn. Maar al te vaak hoor je misvattingen over het wettelijke kader of verhalen van mensen die niet tijdig bepaalde stappen ondernamen uit onwetendheid. Met deze zitdag kunnen mensen correct geïnformeerd worden, wat helpt om weloverwogen en bewuste keuzes met kennis van zaken te maken.” Mensen uit de regio Ieper kunnen vanaf juli met vragen rond het levenseinde en voorafgaande zorgplanning terecht op een LEIF zitdag in AC Auris, Ter Waarde 1 in Ieper. Dit kan elke laatste donderdag van de maand van 9 tot 12 uur. Een afspraak maken kan via 057 451 601 of www.ieper.be/afspraak. De eerste zitdag is op donderdag 30 juli 2020.

Een deskundig LEIF medewerker beantwoordt tijdens de zitdag al je vragen en maakt je wegwijs in de verschillende documenten. Voor je afspraak kan je het LEIF-plan bij je apotheek alvast opvragen en inkijken. Patiënten, hun familie en hun artsen met vragen rond het levenseinde kunnen terecht bij het team Uitklaren Levenseindevragen West-Vlaanderen (Provinciaal Medisch Team), via tel 0471 83 90 10 (bereikbaar elke werkdag van 10 tot 12 uur). De medische consultaties vinden plaats in Brugge.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten