Leiehoek krijgt dit jaar zeker nieuwe wijkburgemeester

De organisatoren van de Leiehoekkermis blijven de lange en roemrijke traditie verder zetten. © BRU
Redactie KW

Van vrijdag 6 tot zondag 8 september viert de Leiehoek feest. Ook tijdens deze jubileumeditie wordt opnieuw op zoek gegaan naar een nieuwe wijkburgemeester. Vorig jaar kon deze verkiezing niet plaatsvinden bij gebrek aan interesse, maar nu meldden zich al twee kandidaten aan bij het wijkcomité.

Leiehoekkermis is dit jaar toe aan zijn 70ste uitgave. De geschiedenis van de Leiehoek gaat echter veel verder terug in de tijd, tot het jaar 1664. Het was echter pas in 1949 dat er voor de eerste keer echt sprake was van een wijkkermis. Die is ondertussen een vaste waarde geworden op de Leiehoek. Sinds 1950 gaan deze festiviteiten ook jaarlijks gepaard met de verkiezing van een wijkburgemeester. “De lange traditie die Leiehoekkermis kent, is tevens ook de drijfveer voor ons organiserend comité om ermee verder te doen”, vertelt Christophe Dewaele.

Jonge vrijwilligers

“Hoewel ons comité jaar na jaar verder vergrijst en uitgedund wordt, bestaat het nog steeds uit een zestiental gemotiveerde leden, onder wie enkele zeventigers, maar we houden er nog altijd de moed in om de Leiehoektraditie verder in stand te houden. We kunnen elk jaar opnieuw rekenen op heel wat jeugdige vrijwilligers, maar toetreden tot het inrichtend comité is er helaas niet bij. Jongeren worden niet graag opgezadeld met verplichtingen. Wat de verkiezing van een nieuwe wijkburgemeester betreft, hoeven we ons dit jaar geen zorgen te maken want twee kandidaten schreven zich al in.”

De feestelijkheden worden traditioneel op vrijdagnamiddag 6 september geopend met de ontvangst van de senioren van de wijk en de bejaarden uit rusthuis Evariest Carpentier en Heilige Familie in de feesttent. Later op de avond volgt vanaf 19 uur een showavond opgeluisterd door DJ Pulle en opgevrolijkt door een travestieshow verzorgd door cabaret ‘La Belle Histoire’ onder leiding van Nico Decock en een optreden van de band Green Onions. Zaterdag vindt vanaf 8 uur een kinderrommelmarkt plaats in de feesttent. Kinderen die er met een kraampje willen staan, kunnen nog steeds inschrijven op leiehoekkuurne@gmail.com. Reeds vroeg in de ochtend op zaterdag trekken de kandidaat wijkburgemeesters door de straten om het hart van zoveel mogelijk bewoners in te palmen.

Drietal proeven

“Wijkburgemeester word je echter niet zomaar”, gaat Christophe verder. “Als rode draad doorheen onze wijkfeesten gaat een drietal praktische proeven de uiteindelijke verkiezing vooraf. De winnaar van elke proef krijgt telkens enkele extra stemmen achter zijn naam die op zaterdagavond bij de stemformulieren van onze wijkbewoners worden gevoegd. De strijd om de wijkburgemeesterssjerp wordt verder gezet op zaterdagavond tijdens De Nacht van de Leiehoek.” (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier