Leiedal ondersteunt 17 private onthardingsprojecten in Zuid-West-Vlaanderen

Intercommunale Leiedal ondersteunt 17 onthardingsprojecten in Zuid-West-Vlaanderen. Het voortuintje van Nele Ryon en Thijs Lowagie is er een van. De tegels van de voortuin worden symbolisch maar vakkundig verwijderd. We bemerken v.l.n.r. bugemeester Jan Seynhaeve, Merel Goossens, Lynn Ryon, Thijs Lowagie, Wout Maddens en Filip Vanhaverbeke van Leiedal. © SLW
Stefaan Lernout

In de afgelopen drie maanden dienden 17 gezinnen uit Zuid-West-Vlaanderen hun project in waarbij ze steun konden krijgen om hun voortuin te ontharden. Leiedal maakt nu 10.000 euro vrij om alle burgers, die hun voortuin nomineerden, van klimaatrobuust plantgoed te voorzien. Ook de plannen van Lynn Ryon en Thijs Lowagie werden goedgekeurd, zij zoeken rondom hun huis het kampgevoel te creëren.

Wout Maddens, voorzitter van Intercommunale Leiedal, somde enkele harde cijfers op: “In Vlaanderen is 14 procent van de oppervlakte verhard, in Zuid-West-Vlaanderen is dat zelfs 21 procent. In Kortrijk en Wevelgem maar liefst 25 procent. We kennen de problematiek, een verhard oppervlak vergroot de kans op overstromingen bij hevige regenval en op watertekort tijdens hardnekkige droogteperiodes, zoals de voorbije twee zomers. Enerzijds stimuleren wij de gemeentes om grootschalige initiatieven tot ontharding te nemen, anderzijds zochten wij ook de kleine initiatieven te ondersteunen.”

Wevelgemse Onthardingsprojecten

“Concreet heeft Wevelgem een groot project op stapel staan, in het kader van het masterplan wordt de Deken Jonckheerestraat onthard”, pikt Wevelgems burgemeester Jan Seynhaeve in. “Ook waar het zwembad verdwijnt en de bijhorende parking willen we het huidige park uitbreiden.”

“Daarnaast rijpt het gewaagde plan om de straat Bergelen te knippen en de brug die Gullegem met Moorsele verbindt te ontharden. We moeten in ieder geval de inwoners op dit vlak blijven sensibiliseren, bij stedenbouw komen nog steeds heel wat aanvragen binnen tot verharding, die voor ontharding zijn zeldzaam.”

Vandaar ook het initiatief van Leiedal, dat 10.000 euro vrijmaakt om private onthardingsprojecten te ondersteunen. “In totaal kregen we 17 aanvragen binnen”, aldus Wout Maddens. “Waaronder vier uit Menen en vier uit Wevelgem, dat van Lynn en Thijs is het grootste in oppervlakte. Het is hun project dat we vandaag even in de kijker zetten.”

2082 badkuipen

Het huis van Lynn Ryon en Thijs Lowagie werd gebouwd in 1974. Ze kochten het aan in 2013 en na wat aanpassingen aan het interieur dachten ze na over de omgeving. “Jaarlijks trekken we met KSA De Vlasbloem als kookouders op kamp”, vertelt Lynn. “Dat kampgevoel vinden we zalig en wilden we ook creëren rondom ons huis. Veel groen, schaduwrijke plekjes met veel verborgen hoeken en kantjes. Uiteindelijk vonden we bij Atelier Artisjok de ideale partner om ons plan uit te werken.”

Zo zal het voortuintje van Lynn Ryon en Thijs Lowagie er na de onthardingswerken uitzien.
Zo zal het voortuintje van Lynn Ryon en Thijs Lowagie er na de onthardingswerken uitzien.© gf

De zeventien private initiatiefnemers krijgen klimaatrobuust plantgoed, dat in samenwerking met boomkwekerij Coeman uit Waregem ter beschikking wordt gesteld. “We voorzien 16,5 euro per vierkante meter voor een oppervlakte onder de honderd vierkante meter”, verduidelijkt Merel Goossens van Leiedal. ” In totaal zal, verspreid over de zeventien projecten, 694 vierkante meter onthard worden. Hiermee kunnen jaarlijks 2082 badkuipen extra water opgevangen worden.”

Lynn en Thijs hopen in het najaar aan de werken te kunnen beginnen. “Naast onze voortuin nemen we ook de zij- en achterkant van ons huis onder handen”, zegt Thijs. “Waardoor we in totaal ongeveer 125 vierkante meter zullen ontharden. En de stukken die niet worden onthard, die zullen wel waterdoorlatend zijn. We elimineren de oprit en garage voor de auto. Het zal er totaal anders gaan uitzien, ook voor onze buren en voor wie hier voorbijkomt. Het zal mooier en groener ogen.”

“Precies”, besluit Wout Maddens. “We hopen dat dit project ook de buren en andere inwoners mag stimuleren om hun stenen voortuin te vervangen door planten of de houten omheiningen door een haag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier