Leidt het Systema-centrum in Marke Russische ‘spionnen’ op?

Sonny Puzikas, Russisch ex-legerofficier, gaf een sessie zelfverdediging in Kortrijk. GF
Jean Pierre Terryn

Is het Systema-centrum in Marke een kweekschool van Russische geheime agenten? “Daar is niets van aan. We hebben niets te verbergen”, reageert centrumleider Koen Vandersteene.

Volgens de Duitse journalist Boris Reitschuster is er iets aan de hand met de Systema-centra. In zijn boek Poetins geheime oorlog: hoe Moskou het Westen destabiliseert legt hij uit dat Rusland via zulke centra over de hele wereld een netwerk van spionnen uitbouwt. Nog volgens de auteur worden deze geheim agenten opgeleid om op commando van Moskou sabotageacties te ondernemen.

“Marke moet niks vrezen. Er lopen daar heus geen Russische spionnen rond”

De Morgen bond de kat de bel aan. Volgens de krant is het Systema-centrum in Marke een dekmantel voor de opleiding van Russische geheim agenten. De krant verwijst in dat verband naar het boek.

Special Operations Unit

Bankdiende Koen Vandersteene uit Marke leidt tegenwoordig als senior Systema-instructeur de twee vestigingen in ons land: een in zijn woonplaats, die onderdak vindt in een zaaltje van het plaatselijk sportcentrum en een tweede in Jette.

De club vindt onderdak in een zaaltje van het sportcentrum. Foto JPT
De club vindt onderdak in een zaaltje van het sportcentrum. Foto JPT

Koen Vandersteene werd eertijds persoonlijk getraind door Vladimir Vasiliev. Deze Rus leidde als officier bij de Special Operations Unit gedurende tien jaar in zijn land elite-eenheden op. Dat gebeurde onder de noemer ‘Spetsnaz’. Deze Russische term doelt op troepen voor speciale doeleinden. Hij emigreerde na zijn Spetsnaz-periode naar Canada. Vasiliev leidt er een keten van Systema-opleidingscentra. Diezelfde Vladimir Vasiliev kwam trouwens al verscheidene keren les geven in Marke.

Een Duits met veel verbeelding

En er duiken nog meer Russen in dit bizarre verhaal op. Zoals Sonny Puzikas, die een verleden bij de Russische spionagedienst heeft. Diezelfde Sonny Puzikas kwam begin april naar Kortrijk. Hij verzorgde er sessies in het gewapend en ongewapend bekampen van de tegenstrever.

“Ex-legerofficieren uit Rusland komen Systema-cursussen in Kortrijk geven”

Koen Vandersteene zegt voorts dat journalist Boris Reitschuster heel wat verbeelding aan de dag legt. “Hij vermeldt geen enkele bron die verwijst naar een eventuele link tussen Systema in ons land en Russische spionnen.”

Dokters en politiemensen

Wat ‘systema’ precies is? Het is een Russische vechtkunst, maar geen sport. Er zijn geen verboden technieken. en alles is toegestaan om de beoefenaar toe te laten een aanval af te weren, zo omschrijft Wikipedia. De Systema-club in Marke telt 40 tot 50 beoefenaars. De leeftijd varieert, van 16 tot 60 jaar. Leden zijn dokters, arbeiders, zelfstandigen en zelfs politiemensen. De cursussen zelfverdediging stoelen op vier pijlers: beweging, ademhaling, ontspanning en goede gezondheid. “Daar is niets verkeerd, noch geheimzinnig aan. Ik nodig iedereen uit om eens langs te komen.”

Leidt het Systema-centrum in Marke Russische 'spionnen' op?

“Die van Marke moeten echt niet bang zijn. Er loopt daar nergens een Russische geheim agent rond“, besluit Koen Vandersteene.

(JPT)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier