Leider in minivoetbalcompetitie plots uitgesloten: “puur racisme”

Laurens Kindt

Hommeles in de Harelbeekse minivoetbalcompetitie Gavermini. Leider Kortrijk United wordt er plots uit de competitie gezet. “Puur racisme”, vinden ze. “Ik kon niet anders”, zegt competitieleider Danny Vanneste.

Met 46 punten uit 17 wedstrijden stevende Kortrijk United in de Harelbeekse minivoetbalcompetitie Gavermini af op een tweede seizoenstitel op rij. Tot afgelopen weekend het nieuws kwam dat de ploeg, die voornamelijk uit spelers met allochtone roots bestaat, uit de competitie gezet wordt. “Men liet ons weten dat de andere ploegen niet meer tegen ons wilden spelen. De voorbije twee wedstrijden hadden we dat al gemerkt: de tegenstander kwam gewoon niet opdagen”, zegt Rashed Ouassou van Kortrijk United. “De scheidsrechter wist ons telkens niet te vertellen waarom de tegenstander niet opdaagde en ook voorzitter Danny Vanneste kon ons niets wijzer maken. Nu horen we dat we niet meer mogen meedoen. Onbegrijpelijk. Wij vermoeden dat de reden dubbel is: wij zijn als ploeg duidelijk te sterk voor de anderen en ook racisme speelt een rol. Wij kregen meermaals rare opmerkingen van supporters maar lieten ons nooit verleiden tot die discussie. Wij antwoordden altijd met de voeten, door te scoren en te winnen op het veld”, zegt Rashed Ouassou.

Bij voorzitter Danny Vanneste van Gavermini valt een ander geluid te horen. “Ik heb van diverse ploegen mailtjes gekregen met de boodschap dat ze niet meer wilden spelen tegen Kortrijk United. Omwille van incidenten die er geweest zijn, al ga ik daar niet over uitweiden. Ik kan alleen maar vaststellen dat het zinloos is om elke week een scheidsrechter en een zaal te regelen en te betalen als er toch geen matchen gespeeld worden tegen Kortrijk United. Daarom heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om die ploeg uit competitie te nemen”, zegt Danny Vanneste. Van racisme is er volgens hem geen sprake. “Dat heeft er niets mee te maken. Men wil gewoon niet meer tegen Kortrijk United spelen, meer is er niet aan de hand”, klinkt het. “Heel jammer dat men niet met ons in dialoog is willen gaan. Officieel weten wij van niets”, reageert Rashed Ouassou. “Voor veel gasten in onze ploeg is dat hun enige hobby, waar moeten we nu gaan voetballen? Dit is heel erg. We zijn 2020, iedereen in onze ploeg spreekt Nederlands, werkt of studeert, is perfect geïntegreerd en dan nog worden we uitgesloten”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.