Leiedal verkoopt ondanks coronacrisis meer bedrijventerreinen dan vorig jaar

V.l.n.r. zien we Wout Maddens (voorzitter Leiedal), Steven Vanassche (verantwoordelijke projectontwikkeling Leiedal), Cindy Deglorie (Sales Manager Leiedal) en Filip Vanhaverbeke (Algemeen Directeur Leiedal).©ELS DELEU EDB
V.l.n.r. zien we Wout Maddens (voorzitter Leiedal), Steven Vanassche (verantwoordelijke projectontwikkeling Leiedal), Cindy Deglorie (Sales Manager Leiedal) en Filip Vanhaverbeke (Algemeen Directeur Leiedal).©ELS DELEU EDB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Intercommunale Leiedal leed vooral onder de eerste lockdown. “Toen drukten ondernemers de pauzeknop in”, klinkt het. Maar vanaf september kwam de verkoop van bedrijventerreinen in een stroomversnelling terecht. Leiedal sluit het jaar af met een verkoop van 9.3 hectare, een lichte stijging ten opzichte van 2019 met 8,6 hectare.

Ook Leiedal ontsnapte niet aan de gevolgen van de economische impasse. Tijdens de eerste lockdown in maart drukten de ondernemers de pauzeknop in en legden aannemers noodgedwongen het materieel neer. Offertes voor nieuwbouwrealisaties sijpelden slechts mondjesmaat door en de banken screenden nieuwe investeringsdossiers met argusogen.

“Dat leidde tot verregaande vertragingen in het beslissingstraject van de ondernemer, iets wat Leiedal steunde door zich soepel op te stellen en de deadlines achteruit te schuiven”, klinkt het.

Alle zeilen bij

En toch. Eind 2020 blijkt dat de luwte slechts stilte voor de storm was. Vanaf september ontketende zich een wervelwind van ruimteaanvragen en barstte de vraag naar aankoopverbintenissen en akten los. In die gunstige luchtstroom zette Leiedal alle zeilen bij om voor het jaareinde toch nog 24 verkopen te verzilveren, verdeeld over negen bedrijventerreinen op grondgebied van zeven van de dertien Leiedalgemeenten.

Het Decauvillepark in Marke trok resoluut de sprint. Daar zijn sinds de verkoop begin dit jaar is opgestart al zes percelen verkocht en over alle andere percelen wordt onderhandeld. Marke wordt op de hielen gezeten door Deerlijk, waar zeven ondernemers op De Spijker hun nieuwe thuis zullen vinden.

Ook op de uitbreiding Kortrijk-Noord II, het Beneluxpark en De Pluim gingen de laatste percelen al van de hand. Alles bij mekaar goed voor 9,3 hectare aan bedrijventerreinen in 2020 verkocht, een lichte stijging ten opzichte van 2019 met 8,6 ha.

Voorraden en toekomstige ontwikkelingen

Leiedal heeft nu nog elf hectare bouwrijpe bedrijfsgronden in huis, waarvan al op zeven ha een aankoopoptie genomen is. Die voorraad zal de eerstkomende jaren aangroeien met nog eens een kleine tien hectare.

In 2021 start de verkoopspromotie van de kmo-zones De Pluim in Zwevegem en de site Bramier in Lauwe. In Anzegem starten de infrastructuurwerken op de Voerman, in Waregem op de kmo-zone Mirakel. Op Emdeka in Bellegem komt er nog een uitbreiding en in het Nieuw Transfogebouw in Zwevegem zijn grondige renovatiewerken gestart, want daar komen unieke, eigentijdse kantoren.

Op iets langere termijn zit de realisatie van circa 50 hectare extra bedrijfsgrond in de pijplijn met de reconversie van de Isocab-site in Bavikhove, de uitbreiding van Evolis op grondgebied Harelbeke en de realisatie van het regionaal bedrijventerrein Blauwpoort in Waregem. Leiedal waarschuwt wel dat er een grote vraag is naar percelen groter dan 5000 m².

Kantoren

Leiedal richtte haar aandacht in 2020 ook op binnenstedelijke kantoorontwikkeling en kocht 2500m² vloeroppervlakte in de Rijselstraat en Jan Persijnstraat om ruimte te realiseren voor ondernemen in de stadskern. Leiedal komt hiermee tegemoet aan haar visie rond kernversterking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier