Legomaster Corneel Clarys heeft iconisch werk praktisch klaar

Corneel Clarys bij het iconische werk in Lego-blokjes. © EG
Redactie KW

Corneel Clarys, de Ieperling die meestreed in het VTM-programma LEGO Masters, bouwde in het Yper Museum het Belfort en een deel van de Lakenhalle na. Het project kadert binnen Feniks2020, dat handelt over de wederopbouw van de Westhoek na de verwoestingen van WO I.

De tijdelijke expo ‘herSTELLINGEN’ in het Yper Museum staat dit jaar in het teken van de wederopbouw. Na WOI werd Ieper, en bij uitbreiding de hele Westhoek, vanaf de grond heropgebouwd. De Ieperlingen deden er alles aan om het gewone leven opnieuw op de rails te krijgen.

In de slipstream van ‘herSTELLINGEN’ zet het museum een reeks randactiviteiten op poten. Zo resideerde op 26 en 27 september en op 3 en 4 oktober de jonge LEGO-kunstenaar Corneel Clarys uit Ieper in het Yper Museum en bouwde er voor publiek de Lakenhallen met Belfort zo minutieus mogelijk na.

Corneel raakte bekend in Vlaanderen en Nederland nadat hij met zijn vriend Björn in de finale raakte van het populaire VTM-programma LEGO Masters. In dat televisieprogramma bouwde hij telkens in enkele uren tijd diverse uitdagende projecten. Nu daagt het Yper Museum Corneel uit om voor zijn geboortestad een bouwwerk te maken dat aan de wederopbouw gelinkt is. Zijn keuze was snel gemaakt: hét icoon van Ieper, de Lakenhallen met Belfort.

“Als ik aan een nieuw project begin, ga ik ofwel vanuit mijn fantasie bouwen ofwel baseer ik me op iets werkelijks. Ditmaal koos ik dus een echt gebouw”, zegt Corneel. “In heb eerst en vooral het Belfort goed bestudeerd en veel beeldmateriaal verzameld. Zo kon ik zoveel mogelijk in detail gaan en kon ik ook de correcte afmetingen achterhalen. Daarna ben ik aan de slag gegaan met het maken van schetsen, de afmetingen te bepalen, kleurschakeringen. En dan kwam het moeilijkste en het langste werk natuurlijk: het bouwen zelf waarbij je moet zoeken naar manieren of bouwtechnieken om het zo realistisch mogelijk te maken. Denk maar aan de vele ramen en bogen of de juiste kleurencombinaties zoeken.”

Het masterwerk van Corneel is praktisch klaar. “Deze activiteit kaderde binnen het project Feniks2020 dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in grote en kleine verhalen weer tot leven brengt. Feniks2020 laat je de wederopbouw van de Westhoek herbeleven in expo’s en belevingsruimten, openlucht spektakels, toeristische wandelingen, fietstochten en dus ook LEGO workshops. Het centrale thema daarbij is telkens: hoe zou jij je dorp heropbouwen?

De bouw zelf kan je nog bijwonen in het Yper Museum tot vandaag om 17.45 uur.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier