LEGO Master Giovanni Seynhaeve verkoopt LEGO-kerstballen voor vzw Victor

Giovanni Seynhaeve maakt kerstballen in LEGO en verkoopt die ten voordele van de vzw Victor. © foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Door corona zetten heel wat mensen hun kerstboom dit jaar vroeger. Wie op zoek wil naar een origineel decoratiestukje voor in die boom, kan misschien bij Giovanni Seynhaeve uit de Kortrijksestraat te rade gaan. Begin dit jaar deed hij nog mee aan het VTM-programma LEGO Masters, nu verkoopt hij onder de noemer ‘Geef een bal om kerst’ ten voordele van vzw Victor zelfgemaakte LEGO-kerstballen.

Giovanni Seynhaeve is al jaren fan van LEGO, maakte in het verleden al enkele verdienstelijke creaties voor onder andere museum Eperon d’Or en Huis Vanassche én waagde in het voorjaar zijn kans bij het tv-programma LEGO Masters. Daar schopte hij het met kompaan David Vanhee tot in de halve finale. Sindsdien liet de blokjesmicrobe hem niet meer los.

“Ik bouwde het ruimteschip Millennium Falcon uit Star Wars na en in de zomer kon ik met Bricks for Everyone workshops geven en verjaardagsfeestjes opleuken”, zegt Giovanni. “Door corona bleef dat wat tot een minimum beperkt, maar gelukkig lukte het ook nog om een reünie te houden met de andere LEGO Masters-kandidaten. Aan de andere kant hebben we het momentum niet kunnen pakken en niet kunnen deelnemen aan LEGO-beurzen of openingen.”

Onze zoon Korneel heeft ASS en zo kennen we de vzw Victor heel goed

Giovanni blijft in ieder geval niet stilzitten, want dit najaar komt hij met een nieuwe actie voor de vzw Victor, die zich inzet voor mensen met een autismespectrumstoornis. “Onze zoon Korneel heeft ASS en zo kennen we de vzw goed”, vertelt Giovanni. “Ik maak er al enkele jaren een gewoonte van om een actie voor de vzw te organiseren. Meestal is dat een veiling van één van mijn LEGO-bouwstukken, maar vorig jaar was dat bijvoorbeeld met een huiskamerconcert van Birch-Log Burning uit Emelgem.”

“Dit keer doe ik weer iets met mijn favoriete bouwblokken en kunnen mensen LEGO-kerstballen bij mij kopen. Wie een bestelling plaatst, kan een kleur naar wens kiezen, maar bij voorkeur stel ik zelf iets samen met wat op voorraad is. Eén zo’n kerstbal kost 9 euro. Zeven euro voor de kost van de blokjes en de verzending en 2 euro gaat naar de vzw Victor. Het staat mensen uiteraard vrij een hoger bedrag te schenken. Dan gaat alle surplus sowieso naar de vzw.”

Al 75 ballen verkocht

Op dit moment heeft Giovanni al 75 kerstballen verkocht, goed voor ongeveer 214 euro. “Maar ik kan er nog heel wat maken”, knipoogt hij. “De actie loopt tot en met donderdag 10 december. Wie een LEGO-kerstbal koopt en in Izegem woont, krijgt ze door mij aan huis geleverd. Wie verder woont, mag een postpakketje verwachten. Of ik er dit jaar zelf in mijn kerstboom zal hangen? Daar zullen er ongetwijfeld wel een paar tussen zitten, maar eigenlijk zet ik meer in op de kerststal. Die maak ik elk jaar in een bepaald LEGO-thema.”

Wie een of meer LEGO-kerstballen wil kopen, kan het geld storten op rekeningnummer BE13 0689 3528 4939 met vermelding van je naam, adres en het aantal ballen. Je kan de bal(len) dan over twee weken in de brievenbus verwachten.