LEGO Master Corneel Clarys bouwt Ieperse Lakenhallen en Belfort na in het Yper Museum

Burgemeester Emily Talpe en schepen voor musea Dimitry Soenen bij LEGO master Corneel Clarys. © (Foto EG)
Redactie KW

LEGO Master Corneel Clarys bouwt de Ieperse lakenhallen en het Belfort na in het Yper Museum voor publiek. Wie de totstandkoming van dit meesterwerk wil bijwonen, kan dat op 26 en 27 september en op 3 en 4 oktober telkens van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 18 uur.

De tijdelijke expo ‘herSTELLINGEN’ in het Yper Museum staat dit jaar in het teken van de wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog werd Ieper, en bij uitbreiding de hele Westhoek, vanaf de grond heropgebouwd. De Ieperlingen deden er alles aan om het gewone leven opnieuw op de rails te krijgen. In de slipstream van ‘herSTELLINGEN’ zet het museum een reeks randactiviteiten op poten. Zo resideert op 26 en 27 september en op 3 en 4 oktober de jonge LEGO kunstenaar Corneel Clarys uit Ieper in het Yper Museum en bouwt er voor publiek de Lakenhallen met Belfort zo minutieus mogelijk na.

LEGO Master Corneel Clarys

Corneel raakte bekend in Vlaanderen en Nederland nadat hij met zijn vriend Björn in de finale raakte van het populaire VTM-programma LEGO Masters. In dat televisieprogramma bouwde hij telkens in enkele uren tijd diverse uitdagende projecten. Nu daagt het Yper Museum Corneel uit om voor zijn geboortestad een bouwwerk te maken dat aan de wederopbouw gelinkt is. Zijn keuze was snel gemaakt: hét icoon van Ieper, de Lakenhallen met Belfort. “Ik ben een trotse Ieperling, hou van mijn stad en haar geschiedenis”, zegt Corneel. “Als ik iets kan doen om mijn stad op de kaart te zetten, dan doe ik dat met plezier. Ik speelde al een tijdje met het idee om iets uit Ieper na te bouwen. De vraag van het Yper Museum kwam dus op het gepaste moment.”

Feniks2020

Deze activiteit kadert binnen het project Feniks2020 dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in grote en kleine verhalen weer tot leven brengt. Feniks2020 laat je de wederopbouw van de Westhoek herbeleven in expo’s en belevingsruimten, openluchtspektakels, toeristische wandelingen, fietstochten en dus ook LEGO workshops. Het centrale thema is daarbij telkens: hoe zou jij je dorp heropbouwen?

Praktisch

Expo herSTELLINGEN op 26 en 27 september en 3 en 4 oktober telkens van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 18 uur in het Yperr Museum, Grote Markt 34 Ieper. Hou rekening met de beperkingen in het kader van de coronamaatregelen: hou afstand, draag een mondmasker en respecteer het aantal toegelaten personen in de ruimte. Dit wordt ook voor de veiligheid van Corneel zelf gedaan. Reserveren is niet nodig.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier