Legendarische vroedvrouw Leontine Demey krijgt park naar haar vernoemd in Oostende

Schepen Björn Anseeuw en burgemeester Bart Tommelein onthulden het naambordje van het Leontine Demeypark in Oostende. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende werd het park dat begrensd wordt door de Elisabethlaan, de Meerkoetstraat, de Aalscholverstraat en de Roerdompstraat zaterdagmorgen omgedoopt tot het Leontine Demeypark.

Ondanks de regen waren naar schatting toch een 100-tal mensen aanwezig toen burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en schepen Björn Anseeuw (N-VA) het naambordje van het park onthulden. Heel wat parken die nog geen naam hebben krijgen sinds kort allemaal eentje toegewezen door het stadsbestuur. Eerder werden zo het Rose d’Ivrypark, het André Ampepark en het Aimée Thononpark in het leven geroepen. Het Leontine Demeypark is zo de vierde in het rijtje.

Leontine Demey was sinds 1888, 50 jaar lang onafgebroken aan het werk als vroedvrouw. Zo zette ze maar liefst 11.868 kleine Oostendenaartjes op de wereld. Leontine werd in 1868 geboren en overleed in 1944. Als vroedvrouw maakte ze steevast de bovenste laden van de kast leeg zodat ze na de geboorte de baby daar veilig kon opbergen. Op die manier kon ze zich volledig ontfermen over de moeder. Ze was bovendien niet op haar mond gevallen. Zo weigerde ze tijdens de Eerste Wereldoorlog haar speld met Belgische driekleur af te geven aan de Duitsers.

De beslissing om het park naar Leontine Demey te vernoemen werd in mei genomen tijdens de Gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier