Legendarische restaurateur schenkt bedrijfsarchief aan stad Brugge

Het archief bestaat uit 30 meter dossiers, plannen en fotoalbums.© Piet De Ville
Het archief bestaat uit 30 meter dossiers, plannen en fotoalbums.© Piet De Ville
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Arthur Vandendorpe (84), de man die instond voor de restauratie van een indrukwekkende reeks Brugse monumenten, schenkt zijn rijke bedrijfsarchief aan het stadsarchief van Brugge. “Het bestaat uit maar liefst 30 meter dossiers, plannen en fotoalbums”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

De kiemen voor het bekende aannemers- en restauratiebedrijf Vandendorpe werden in Sint-Kruis bij Brugge gelegd door grootvader Gustaaf en vader Camiel Vandendorpe. Arthur Vandendorpe bekwaamde zich vooral in het verbouwen en restaureren van huizen, openbare gebouwen en monumenten. De man speelde gedurende vele decennia, sinds de jaren 60, een grote rol in het opwaarderen en restaureren van beeldbepalende en toonaangevende Brugse monumenten.

Sint-Salvatorskerk

“Een van zijn eerste opdrachten waren de verbouwingswerken aan het Sint-Janshospitaal aan de Mariastraat tussen 1961 en 1963”, weet burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Arthur vestigde zijn bedrijf aan de Groenepoortdreef in Sint-Michiels waar hij in 1974 een nieuw bedrijfsgebouw oprichtte.”

De man stond ook in voor de restauratie van de Kruispoort, Gentpoort en Ezelstraat en van het stadhuis, het Begijnhof en de hoeve De Zeven Torentjes in Assebroek. “Na meer dan dertig jaar restaureren, betekende de restauratie van de Sint-Salvatorskerk een bekroning van zijn rijkgevulde loopbaan”, geeft burgemeester De fauw nog mee.

Mooi geordend

Arthur Vandendorpe zet zich op vandaag nog altijd in voor het doorgeven van oude ambachts- en restauratietechnieken die verband houden met de bouw. Die inzet en zijn kennis zorgden ervoor dat hij in 1969 als eerste Belg werd aanvaard als gezel van het aloude gezelschap van de Campagnonage – een gezelschap van uitmuntende restaurateurs – in Parijs.

“Het is voor ons duidelijk dat zijn bedrijfsarchief een heel rijk archief is en een heel belangrijke aanwinst is voor Brugge en het stadsarchief in het bijzonder”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Het bestaat uit 30 meter dossiers, plannen en fotoalbums van de werken die zijn bedrijf tijdens de periode 1961-1990 heeft uitgevoerd. Alles is heel mooi geordend en dus mooi toegankelijk. Ons stadsarchief zal in eerste instantie inzetten op het herverpakken van de dossiers in duurzame en zuurvrije archiefdozen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier