The Flinstones langs de Brugsesteenweg, op een steenworp van de grens met Ingelmunster, is zonder meer een van de meest legendarische horecazaken van Zuid-West-Vlaanderen. Al sinds 1966 staat de plek bekend voor zijn uitstekende côte à l'os en handgesneden frietjes, maar het gebouw was al in 1801 een herberg, toen bekend als Den (Ouden) Haze.
...

The Flinstones langs de Brugsesteenweg, op een steenworp van de grens met Ingelmunster, is zonder meer een van de meest legendarische horecazaken van Zuid-West-Vlaanderen. Al sinds 1966 staat de plek bekend voor zijn uitstekende côte à l'os en handgesneden frietjes, maar het gebouw was al in 1801 een herberg, toen bekend als Den (Ouden) Haze.Sinds 1 februari 2000 runnen Mieke Janart (65) en José Loncke (71) de zaak met hart en ziel. Zij volgden Willy Dooms en Irène Peulders op, die midden jaren zestig het restaurant in het leven riepen. Het concept is al die tijd - net als het interieur - onveranderd gebleven: een kwaliteitsvolle en eenvoudige keuken in een familiale sfeer. "Met onze côte à l'os met tomaten, salade en handgesneden frietjes en de scampi's als specialiteit", glimlacht het echtpaar. "Daar kwamen ze van heinde en verre voor naar ons. De voorbije twintig jaar hebben we elke klant hier gelijk behandeld. Of die nu een rijke industrieel of een gewone arbeider was, dat maakte ons niks uit. Iedereen was hier welkom en voor veel vaste klanten was The Flinstones hun tweede living."Hun grote sterkte: de ongedwongen sfeer. "Bij ons moet je geen blingbling verwachten. Je komt om lekker te eten en eens goed te lachen. Die formule heeft altijd gewerkt. Tot op vandaag, trouwens. En we lokten er ook bekend volk mee. Eddy Wally heeft hier gegeten, net als Willy Sommers. Maar we kregen ook toppers uit de culinaire wereld over de vloer. Piet Huysentruyt is hier regelmatig met zijn mama Denise komen tafelen. En die weten wat goed is, hé." Eind november komt een einde aan wat voor José en Mieke vaste routine was: de beste stukken vlees op tafel toveren. "Het is tijd om het wat rustiger aan te doen", geven ze toe. "We hebben hier prachtige momenten beleefd, maar we hebben twintig jaar lang keihard gewerkt. Vroeger waren we zes dagen op zeven open, de laatste drie jaar beperken we ons tot vrijdag, zaterdag en zondag. We willen immers nog tijd hebben voor onze klanten. Die zijn bij ons geen nummer, maar vrienden. En na de service gebeurt het al eens dat we mee aan tafel schuiven voor een glaasje wijn, ja. Een wijnkaart hebben we al die jaren trouwens niet gehad. Die steekt gewoon in ons hoofd."Nog een vaste waarde van The Flinstones: de uit de kluiten gewassen muziekinstallatie. Wanneer de frieten gesneden en de stukken vlees met smaak verorberd zijn, duikt Mieke regelmatig achter haar discobar. "Dat is puur genieten", glundert ze. "Ik weet perfect hoe ik de ambiance in onze zaak krijg en de klanten komen ook deels dáárvoor."Op 1 december valt voor Mieke en José het doek definitief, maar The Flinstones zal niet verdwijnen. Horeca-ondernemer Krist Vandemoortele, die in Sint-Eloois-Winkel De Meerhoek en in Izegem Frituur 't Hoekske en Te Lande runt, heeft met de vennootschap Belipro, waar ook Johan Ghyselen en Thibaut Dochy mee aan boord zitten, het pand gekocht en koestert ambitieuze plannen."Op de weide naast het restaurant willen we enkele woningen bouwen en The Flinstones zelf zullen we compleet renoveren. De bedoeling is om begin volgend jaar met de bouwwerken te starten. Tegen Kerstmis 2021 moeten de deuren van The Flinstones 2.0 openzwaaien en het is de bedoeling om de ziel te bewaren. Een eenvoudige en lekkere keuken met een goeie côte à l'os als signature dish. Alleen het jasje zal iets moderner zijn. We zijn enkel nog op zoek naar een dynamische uitbater."Die plannen stemmen Mieke en José ook zelf gelukkig. "Het zal raar doen om plots niet meer achter de grill en in de keuken te kunnen staan, maar we worden straks goeie klanten. We zijn tevreden dat ons levenswerk ook na ons nog zal bruisen, al zal die allerlaatste côte à l'os op het vuur toch bijzonder aanvoelen. We hebben het hier héél goed gehad."