Leg eens stukje Oostende onder je kerstboom

Kerstballen, trui, fleece en sokken: het is allemaal te koop aan de balie van het toerismekantoor. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Voor het derde jaar op rij pakt Toerisme Oostende uit met een gadget om onder de kerstboom te leggen. Dit jaar kan je je eigen Oostende-dekentje krijgen én ook een heuse kerstbal. “We willen niet dat het iets opzichtig is, maar functioneel.”

“De gadgets zijn gestart vanuit onze verblijfactie”, duidt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “Wanneer mensen een hotelkamer boeken tijdens de eindejaarsperiode, krijgen ze een cadeautje. Schaatstickets, een boekje met kortingsbonnen en dus ook een Oostende-gadget. Het eerste jaar was dat een muts, daarna sokken en dit jaar een dekentje en een kerstbal.”

Toerisme Oostende wilde iets nieuw en verrassend. “Belangrijk is dat het géén promotiemateriaal is”, gaat Pieter verder. “We willen niet dat het logo van de stad er opzichtig groot opstaat, want dan gebruiken mensen het niet. Want het functionele is ook erg belangrijk. Zo scoorde de muts heel erg goed bij kinderen.”

De toerismedienst merkte dat niet alleen toeristen geïnteresseerd zijn in de Oostende-gadgets, maar ook Oostendenaars. Wie dat wil, kan dus Oostende-sokken of een kerstbal… kopen. “Vooral de sokken zijn immens populair. Daar verkochten we sinds 2017 al iets meer dan duizend paar van.” Ook alle andere gadgets zijn er te koop. Enkel het cadeaupapier van Oostende is niet te verkrijgen.

Subtiel

“Of er nog andere steden zijn die dit ook doen? Goh, er zullen er wel zijn, maar ik denk dat we toch wel redelijk uniek zijn. Maar sowieso merk je wel dat mensen meer en meer op zoek gaan naar iets van de stad. Winkels verkopen theedoeken met een kaart van de stad op, en een boek als ‘Oostende en compagnie’, over de artistieke inwoners van de stad, heeft het hier schitterend gedaan”, weet Pieter. “Er is een grote vraag naar spullen voor Oostendefans en daar spelen wij graag op in. Zolang het maart subtiel is en er goed uitziet.”

Voorlopig maakt Toerisme de gadgets enkel in de winter. “Deze zomer maakten we wel al een herbruikbare waterfles, maar dat was gelinkt aan het Nieuwe Strand, waar het ecologische verhaal heel belangrijk was. Sowieso vertrekken we vanuit een idee, maar voorlopig houden we het enkel op de winter. Oostende ligt onder de kerstboom bij mensen thuis. Of ze liggen in de zetel met Oostende. Hoe zalig is dat niet?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier