Alle bezoekers zijn in veiligheid, maar worden wel verzocht in hun wagen of in de restaurants of winkels van Planckendael te blijven tot het dier weer opgesloten zit.

Ook auteur Joost Vandecasteele is een van de mensen die even binnen moet blijven. Hij was net mee met een klasuitstap naar de dierentuin.

De melding van de ontsnapte leeuw kwam er kort nadat het park voor abonnees was geopend. Voor het grote publiek opent het park pas om 10u. Er waren dus nog maar weinig bezoekers. Eerst werd gezegd dat het dier in een dienstgang zat, maar later bleek dat de leeuw wel degelijk los liep in het park zelf.

Alle aanwezige bezoekers werden in veiligheid gebracht in een restaurant aan de rand van het park. Een tiental bussen met schoolkinderen die onderweg waren voor een dagje dierenplezier, werden op de parking staande gehouden. De kinderen mochten de bussen niet verlaten. Tegen de middag, toen de leeuwin nog steeds niet gevat was, keerden de ontgoochelde kinderen huiswaarts.

"Na twee mislukte verdovingspogingen hebben we de ontsnapte leeuwin met een schot moeten laten inslapen. Nooit kwam iemand van bezoekers of personeel in gevaar", klonk het op Twitter.

Volgens de politie is het interventieplan afgekondigd, waardoor ook de speciale eenheden ter plaatse kwamen. Die verdoven in principe geen dieren, maar waren stand-by om het dier te 'neutraliseren' indien de situatie niet meer onder controle zou zijn, legde woordvoerder Dirk Van de Sande uit. "De evacuatie is vlot verlopen: er was geen paniek en er vielen geen slachtoffers."

(BELGA)