Leesgroep bib Oostkamp pakt uit leuk initiatief

We herkennen staand Michel Vanderbeke, Marua Sewitte, Marleen Desmet en Mia Colman; zittend: Marie-Claire Devos, Barbara Vandevoorde, Rita Wallert en Martine Selens. © GST
Redactie KW

De bibliotheek pakt uit met een nieuw initiatief: Samen Lezen. Elke vierde donderdag van de maand kunnen geïnteresseerden van 14 tot 16 uur een stukje literatuur beluisteren. En dat varieert van een spannende vertellingen tot een waargebeurd verhaal. “We bieden een oplossing voor mensen die al dan niet door een fysieke beperking niet meer kunnen lezen”, klinkt het.

Al in 2015 startte de bibliotheek van Oostkamp met een leesclub, een initiatief dat intussen is uitgegroeid tot een vaste waarde met geïnteresseerde lezers die op regelmatige basis samen komen om een interessant boek te bespreken. “Maar wat met de mensen die het niet meer zien zitten om dikke boeken te lezen, of door één of andere fysieke beperking het niet meer kunnen lezen? Ook die mensen willen wij het genot van een sterk verhaal niet ontzeggen”, zegt Krak-kandidate Marie-Claire Devos. “Daarvoor is er nu een oplossing. Op initiatief van de leesgroep is het project Samen Lezen gelanceerd.”

Kleine groepen

Mensen komen op de vierde donderdag van de maand, telkens van 14 tot 16 uur, samen in de bibliotheek van Oostkamp en beluisteren een mooi stukje literatuur, een spannende vertelling, een waargebeurd verhaal, samen met de persoon die dit voorleest. “Samen lezen is een aangename en intensere beleving dan helemaal in je eentje te zitten lezen. Het wekt verrassend mooie reacties en interacties op. In een kleine groep geniet je van het delen van elkaars ervaringen, van de betekenis van de tekst en van de beleving die niet voor iedereen dezelfde is”, weet Barbara Vandevoorde eraan toe te voegen. “De namiddag wordt afgesloten met een prachtig stukje poëzie of een sterke tekst van onze Nederlandstalige singer-songwriters, aansluitend op de voorgelezen tekst. De luisteraar hoeft zelf niets voor te bereiden en ook niet vooraf in te schrijven. Wij mikken op een kleine groep mensen om het gebeuren in alle intimiteit te laten plaatsvinden en de mensen een fijne namiddag te bezorgen.”

Andere plaatsen

Ook op andere plaatsen in Oostkamp wordt het Samen Lezen georganiseerd. In het dienstencentrum DE STIP in de Sint-Jozefsdreef kan men elke tweede dinsdag van de maand van 14.30 uur tot 16 uur terecht voor Samen Lezen onder leiding van Karin Cordier die de vaste voorlezer is. Ook in De Leuning, zorgsite Ter Luchte, in de Sint Elooistraat verwent Mia Colman van 14.30 uur tot 16 uur haar luisteraars met sterke verhalen en leest ze vaak spannende verhalen voor die direct aansluiten op een bijna vergeten verleden.

Om een nog betere spreiding in Groot-Oostkamp te garanderen, zal waarschijnlijk vanaf september 2020 gestart worden in Waardamme met een gelijkaardige groep Samen Lezen.


Meer info in de bibliotheek van Oostkamp of via vandaele.herman@scarlet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier