Leerwinkel West-Vlaanderen blaast tien kaarsjes uit en bood al 9.500 West-Vlamingen een opleiding aan

De medewerkers van het Huis van het Leren. (foto LD)
Stefan Vankerkhoven

Leerwinkel West-Vlaanderen blaast dit jaar tien kaarsjes uit en breidt haar werking uit met een wekelijks open leercentrum elke woensdagnamiddag in de Brugse hoofdbibliotheek Biekorf in de Kuipersstraat.

Huis van het Leren vzw biedt gratis leerloopbaanbegeleiding aan via haar basiswerking Leerwinkel West-Vlaanderen. De begeleiding is gericht op volwassenen, met een bijzondere aandacht voor kansengroepen. “Leerwinkel beoogt een neutrale dienstverlening die volwassenen met een leervraag of leernood op weg helpt naar een passend opleidingsaanbod”, verduidelikt de Brugse schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys. “Hierbij wordt objectieve informatie verstrekt over de leermogelijkheden die passen binnen de persoonlijke omstandigheden van de volwassene. Begeleiding op maat van de cliënt dus.”

9.500 West-Vlamingen

In de afgelopen tien jaar begeleidde de Leerwinkel al 9.500 volwassenen naar een passende opleiding. De werking begon in Kortrijk, maar breidde doorheen de jaren uit naar vier extra West-Vlaamse steden, met name Brugge, Ieper, Roeselare en Oostende. Aanvankelijk met een wekelijkse zitdag op afspraak, maar daarnaast ook met ‘open leerhuizen’ waar volwassenen met een leervraag zonder afspraak kunnen langskomen en gebruik kunnen maken van een laptop en/of internet.

Hoofdbibliotheek Biekorf in Brugge is voortaan een van die nieuwe open leerhuizen. “Je kan er elke woensdagnamiddag tussen 13 en 17 uur terecht om deskundig en objectief advies te krijgen over het bestaande opleidingsaanbod”, vertelt cultuurschepen Nico Blontrock. “Bovendien kan je er gratis gebruikmaken van de ICT-infrastructuur. Je hoeft niet in te schrijven en kan dus gewoon onaangekondigd langskomen. Met haar werking zet de bibliotheek sowieso in op e-inclusie en levenslang leren en is ze dus een vanzelfsprekende partner voor dit project.”

“De Brugse bibliotheek is het meest laagdrempelige cultuurhuis van de stad. Het gebouw is gemakkelijk publiek toegankelijk en heeft ruime openingstijden. Heel veel Bruggelingen komen er geregeld over de vloer en op die manier wordt de werking van Huis van het Leren vzw zichtbaar voor een breed publiek. Een win-win-situatie”, aldus de schepen van Cultuur.

Open leerhuis

Om het tienjarig bestaan van Leerwinkel te vieren zet Huis van het Leren in november in elk open leerhuis haar werking in de kijker. Je maakt er kennis met de werking via unieke getuigenissen en er is ook telkens een hapje en drankje voorzien voor de bezoekers. Zo ben je op 23 november nog welkom in Roeselare (Brugse Steenweg 44) en op 30 november in Kortrijk (Roeland Saverystraat 26), telkens tussen 14 uur en 17 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.