Leerlingen wereldgastronomie van Athena brengen kookboek ‘Wereldsmaken’ uit

Het kookboek 'Wereldsmaken' werd donderdag voorgesteld in boekenhuis Theoria in Kortrijk. We zien v.l.n.r. Elise Delbeke, Ghazar Abrahamyan, Gaëlle Postiethwaite, Jarne Declercq, Faengsara Miss en Frank Derycke. © (Foto EDB)
Redactie KW

Vier studenten van het zevende jaar ‘Wereldgastronomie’ bij Athena campus Drie Hofsteden pakken uit met het nieuwe kookboek ‘Wereldsmaken’. Het bevat gerechten uit Scandinavië, Italië, de Britse eilanden, Azië, Zuid- en Noord-Amerika en Afrika. En allemaal bère lekker, zo beloven ze.

‘Wereldsmaken’ is het resultaat van de GIP, wat staat voor Geïntegreerde proef en in de volksmond bekend is al het eindwerk van de laatstejaars. “Het is een bewijs van hun kunnen en kennen dat ze de voorbije jaren opgebouwd hebben”, zegt directeur Frank Derycke. “Wereldgastronomie is een unieke opleiding die slechts in vier Vlaamse scholen aangeboden wordt. Naast deze specialisatie kunnen leerlingen ook specialisatie restaurant/kok of grootkeuken volgen in een duale opleiding.”

Ghazar Abrahamyan (19), Faengsara Miss (bekend als Faa) (22) en Gaëlle Postiethwaite (19), allen uit Kortrijk en Jarne Declercq (19) uit Bellegem maakten dit kookboek onder begeleiding van hun leerkracht Elise Delbeke. “Elke leerling werkte vier wereldsmaken uit”, legt Elise uit. “Ze zochten recepturen, maakten de veertig gerechten zelf klaar, proefden, dienden ze op, maakten de foto’s en verwerkten verhalen en tips in het boek waar je ook wereldweetjes, weetjes over gerechten en tips vindt. Soms wordt er ook meegedeeld door welke producten sommige ingrediënten kunnen vervangen worden. Er zijn gerechten uit Scandinavië, Italië, de Britse eilanden, Azië, Zuid- en Noord-Amerika en Afrika. De leerlingen vertellen dat je alle ingrediënten ook makkelijk kan vinden. Het boek werd opgemaakt en gedrukt door de grafische opleiding in Athena Heule.”

Faa koos voor een koksopleiding omdat ze in de sporen van haar ouders wilde stappen.

Originele pesto

“Ze hebben een Thais restaurant,” zegt ze. Nu ze afstudeert, start Faa met een snoepwinkel. “Ik ben mama van een dochtertje en dit is momenteel moeilijk te combineren met de horeca.” Het gerecht in het boek waar Faa het meest van houdt, is de rode paprika amandelpesto. “Het is een meer originele pesto. Je kan er veel mee doen en de pesto is bijvoorbeeld heel lekker met pasta en scampi. Anderzijds kan de pesto ook dienen als dipsaus bij het aperitief.”

Het lievelingsgerecht van Gaëlle is Pad Thai. “Het is een Thais wokgerecht dat ik door Faa leerde kennen en het is bère lekker! De combinatie van de pindanootjes, de zoetzure saus en de groentjes is fantastisch. Dit wokgerecht wordt ook supersnel klaargemaakt!

Joren die al heel zijn schoolleven in Driehofsteden zit, vindt het daar fijn en vond het leuk om er nog een specialisatiejaar Wereldgastronomie bij te doen. Het gerecht uit het boek dat hij aanprijst, is ‘Japanse Sobanoedels met rund’. Het is een ideaal gerecht voor wie niet veel tijd heeft en het is supergemakkelijk. Dat was ook de insteek van het boek: gerechten voorstellen die niet moeilijk zijn. Ik maakte het ook als praktische proef voor mijn GIP.” Ghazar raadt dan weer chili con carne aan. “Ik leerde dit gerecht kennen op mijn vorig weekendwerk. Dat was een cocktailbar en daar werd het als tapa aangeboden, maar het kan ook als hoofdgerecht, zoals veel gerechten in dit boek. Je kan chili con carne ook gebruiken om taco’s te maken. Je vindt in ons boek trouwens ook taco’s met een andere vulling.”

Trots op métier

Het boek wordt aangeboden via de school op www.athena-school.be of op de infodagen van de komende twee zaterdagen. Het is ook verkrijgbaar bij twee partners van Athena, boekhandel Theoria die meewerkt met de sprookjesmobiel en Oxfam Wereldwinkel Kortrijk die ook een educatieve partner van de school is. Oxfam zorgde voor een kaart die bij het boek zit, waarop staat welke fairtrade producten je daar kan krijgen. Het boek kost 15 euro. “Het is niet onze bedoeling geld te verdienen aan het boek maar wel trots te zijn op onze leerlingen en tonen wat we in huis hebben. De leerlingen tonen in dit boek met geuren en kleuren uit de wereld hun liefde en goesting voor hun ‘métier'”, besluit Frank.

https://www.youtube.com/watch?v=79BfOskDmqw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier