Leerlingen van besmette Wevelgemse juf worden na schooluitstap getest op corona

Directeur Hans Van De Moortel sprak de leerlingen van het vijfde leerjaar en hun ouders voor het vertrek donderdagochtend kort toe. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het vijfde leerjaar van de Wevelgemse basisschool Wijnberg die vandaag op schooluitstap zijn, krijgen bij hun thuiskomst de kans om getest te worden op het coronavirus. Woensdag bleek dat hun leerkrachte besmet raakte op skireis met haar familie in Noord-Italië. Ook de andere leerkrachten en personeelsleden van Wijnberg mogen aanschuiven bij de controle-arts.

Een van de met het coronavirus besmette Wevelgemnaren is een leerkrachte van de Vrije Basisschool Wijnberg in het centrum van Wevelgem. Sinds woensdagmiddag verblijft ze samen met haar gezin in quarantaine thuis, maar de eerste dagen na de krokusvakantie stond de jonge vrouw wel nog voor het vijfde leerjaar. Haar klas is donderdag op schooluitstap naar de Volkssterrenwacht in Brugge, mét een allerijl opgetrommelde vervangster als leerkrachte. “Vier van de 22 klasgenootjes zijn niet mee. Volgens hun ouders bleven zij uit voorzorg thuis omdat er in hun familie mensen met een verzwakt immuunsysteem leven“, legt directeur Hans Van De Moortel, directeur van de Wijnbergschool, uit. “Ik heb daar begrip voor, al is paniek en ongerustheid absoluut niet nodig.”

Bij hun terugkeer van de schooluitstap donderdagnamiddag zullen de vijfdejaars de mogelijkheid krijgen om getest te worden op het coronavirus. “Een spoedarts van het Roeselaarse AZ Delta komt straks naar een zaaltje vlak bij de kerk hier wat verderop. Daar zal de arts praten met de kinderen en polsen of ze eventuele klachten hebben of symptomen van corona vertonen”, aldus de directeur. “De dokter beslist daarop of het nemen van een neusstaal om verder te analyseren opportuun is. Het resultaat van de test zelf krijgen we niet onmiddellijk, dat laat een dag of twee, drie op zich wachten.”

Ook de collega-leerkrachten en andere personeelsleden van de school die in contact zijn gekomen met de besmette juf zullen de kans krijgen om getest te worden. “Het idee voor een test werd woensdagavond al geopperd door een aantal Wevelgemse huisartsen. Wij hebben daarop overlegd met de burgemeester, het AZ Delta en het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid“, zegt directeur Van De Moortel nog. “Als school zijn wij voorstander van een dergelijke test en we zijn dan ook heel dankbaar dat het AZ Delta die bij ons gratis wil komen uitvoeren. Laat ons hopen dat er geen nieuwe besmettingen opduiken en dat het getroffen gezin snel kan genezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier