Leerlingen Ter Groene Poorte bedienen koningspaar

© WK
Redactie KW

Service op het hoogste niveau voor de leerlingen van het vierde jaar Hotelschool Ter Groene Poorte: in het Koninklijk Paleis in Brussel kregen ze dinsdag de eer om de gasten van de Koningin Elisabethwedstrijd te bedienen.

Ze deden dit volgens de regels van de kunst, op de ‘Franse’ bedieningswijze die ook wel ‘protocollaire dienst’ wordt genoemd. Een unieke ervaring voor de jonge leerlingen om al in het vierde jaar te mogen proeven van zaalkunsten waar alles piekfijn, maar dan ook piekfijn in orde moet zijn. “We waren daar met dertig leerlingen voor een dienst voor 44 personen. En of ze onder de indruk waren. Ze hebben namelijk zelfs het koningspaar mogen bedienen en ook prins Laurent en prinses Astrid waren erbij“, zegt Christophe Gruwez, technisch adviseur van de hotelafdeling in Ter Groene Poorte.

Hij ging dinsdag mee als begeleider. “Alles is vlot verlopen, de protocolchef was tevreden. Maar we zijn het intussen ook al wel gewoon met onze school: voor de protocollaire diensten op het paleis wordt meestal op ons beroep gedaan. We waren vorig jaar ook opgetrommeld voor het bezoek van president Macron, en mochten al een paar keer de nieuwjaarsreceptie voor de ‘gestelde lichamen’ – ministers, baronnen en andere hoogwaardigheidsbekleders – verzorgen.”

Noot: bij de Franse of protocollaire dienst houdt de kelner de schotel in de linkerhand en presenteert hem aan de linkerzijde van de gast. De gast bedient zichzelf met service couverts die op de schotel liggen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier