Leerlingen Spermalie eten rest van de week gekookt voedsel

Hotelschool Spermalie in Brugge. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In hotelschool Spermalie in Brugge, waar 150 leerlingen en leerkrachten besmet raakten met salmonella, wordt de rest van de week enkel nog gekookt voedsel geserveerd. Dat zegt het Federaal Voedselagentschap, dat de resultaten van het labo afwacht voor het conclusies trekt over de oorzaak van de besmetting.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kwam vrijdag onmiddellijk ter plaatse toen bleek dat er in toerisme- en hotelschool Spermalie opvallend veel meldingen van buikpijn, buikloop en misselijkheid waren. In totaal bleken zo’n 150 leerlingen en personeelsleden ziek.

“Wij hebben eerst controles uitgevoerd en stalen genomen in de zogenaamde ‘Bistro’, het schoolrestaurant. Deze locatie werd dan ook heel grondig gereinigd en ontsmet. Ook deurklinken en dergelijke werden ontsmet want de besmetting kan ook via zo’n contact doorgegeven worden. Uiteraard werden ook alle keukens grondig gereinigd”, vertelt Liesbeth Van De Voorde, woordvoerster van het FAVV.

Stalen genomen

Het Voedselagentschap nam stalen van de maaltijden van donderdag, maar ook van woensdag en dinsdag. “Salmonella kan immers wel 72 uren in het lichaam aanwezig zijn voor het zich echt manifesteert“, weet de woordvoerster. “De stalen werden overgemaakt naar het labo voor analyse, maar we hebben voorlopig nog geen resultaten. Het is moeilijk in te schatten wanneer we die zullen krijgen – het specifieke product achterhalen dat verantwoordelijk is voor de besmetting, is immers niet eenvoudig – maar ik verwacht toch wel over enkele dagen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, waar wij nauw mee samenwerken, nam intussen al staaltjes van de stoelgang van de zieke personen en daarin zijn dan inderdaad al sporen van salmonella gevonden. Maar de eigenlijke oorzaak kennen we dus nog niet.”

Ondertussen werden wel al voorzorgsmaatregelen genomen. “Zo wordt er de hele week enkel gekookt voedsel geserveerd. Als groenten zijn dat dan bijvoorbeeld gekookte boontjes in plaats van rauwe sla.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier