Leerlingen Leielandscholen koken voor 2.000 man met voedseloverschotten

Redactie KW

Tijdens autoloze zondag kon iedereen in Kortrijk aanschuiven aan een gratis sterrenbanket op basis van voedseloverschotten voor 2.000 personen.

Aan de Broelkaai en de Verzetskaai konden mensen genieten van een vegetarische maaltijd en een dessert.

Martine Ongenaert, Carlos Sabbe, Nicolaiy Speybrouck, Marie-Rose Vromant en Linda Blieck genoten van de vegetarische maaltijd : “Ze mogen dit wat ons betreft iedere zondag organiseren. Het is zeker voor herhaling vatbaar. De gazpacho van paprika en de champignons in tomatensaus en de quinoa van witte kool zijn heel lekker.”

Uitdaging

Ook Andy Lycke uit Kortrijk is heel positief over het sterrenbanket. “Het zal me zeker stimuleren om thuis ook eens te proberen iets lekkers op tafel te toveren met voedseloverschotten.”

Voor de leerlingen restaurant-grootkeuken van de Leielandscholen was het sterrenbanket ook een hele uitdaging. Yannick Lottin : “We zijn gewoon van voor 200 personen te koken. Gisteren en eergisteren hebben we met 20 tot 25 mensen hard gewerkt om lekker gerechten aan de mensen te kunnen serveren.”

“De leerlingen hebben een gerecht of vijf klaargemaakt, allemaal vegetarisch”, vertelt Mattijs Verhaeghe, technisch-adviseur en coördinator van RHIZO hotelschool Kortrijk. “Het is maar in één gerecht dat er kaas in de bereiding werd gebruikt.”

2.350 desserts

Om 16 uur konden de mensen aanschuiven voor het dessert, verspreid over vijf standen. “We staan hier met 2.350 desserts”, aldus Frank Derycke, directeur van technisch atheneum Drie Hofsteden. “De mensen kunnen genieten van verloren brood met speculoos en chocolade. Alle ingrediënten die we nodig hadden voor dit gerecht, hebben we van de voedselbanken gekregen. Ongeveer 65 leerlingen hebben meegewerkt aan de bereiding van dit dessert.”

(ICK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier