Leerlingen Dominiek Savio ontwerpen droommachines: van wit blad tot knuffelende droommachine

Op de foto zien we op de eerste rij van links naar rechts: Marit Verbeken, Mathis Baert en Cyriel Vanbavinckhove. Op de tweede rij poseren Jayden Callant, Lars Neiyrinck en Alies Hellebaut. Achteraan werken Guillian Deprez, Axelle Droogmans en Markus Van Hokwango aan hun droommachine. Studenten Lore Roets, Jana Windels, Chloë Boudry, Jorik Devreese en Mathias Vanhecke leiden alles in goede banen samen met leerkracht Steven Verschoren. © EVG
Redactie KW

De leerlingen van het buitengewoon basisonderwijs bij Dominiek Savio in Gits gingen afgelopen weken aan de slag als ontwerpers van hun droommachines onder begeleiding van een studententeam van Hogeschool Howest.

“MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, talentontwikkeling en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus. “Zowel het lager-, hoger- en secundair onderwijs werken mee gedurende een schooljaar. Alles start in het lager onderwijs bij de kinderen met een motorische beperking. Ieder kind bedacht een machine en daaruit stelden we een top 3 samen. Daaruit is dan één winnaar gekozen en dat idee werken we uit. Op het einde van dit schooljaar moet emotiebot Roberto III gebouwd zijn door de leerlingen van de school Onze Jeugd in Roeselare. De studenten van Howest hielpen bij het bedenken van de machine. Roberto III moet aan heel wat voorwaarden voldoen om te kunnen spreken van een emotiebot. Hij moet volgens onze leerlingen mopjes kunnen maken, een vuistje kunnen geven en vooral kunnen kietelen en knuffelen. De komende weken gaan de studenten van het hoger onderwijs aan de slag met de ideeën en ontwikkelen een totaalconcept. Daarna gaan die plannen door naar de leerlingen van het secundair onderwijs die alles uitwerken tot een prototype. Ik vind het een heel leuk project en ook de leerlingen zijn enthousiast”, aldus leerkracht Steven Verschoren.

Dominiek Savio is niet de enige school die deelneemt aan het project. Er nemen meer dan 400 leerlingen en studenten uit 20 scholen deel. “Zowel de leerlingen van Dominiek Savio als van de middelbare school worden begeleid door een studententeam van hogeschool Howest. Dit team bestaat uit studenten van de bacheloropleidingen Industrieel productontwerpen, Ergotherapie, Communicatie Management, Multimedia en Communicatietechnologie. Met deze ontwerptekeningen en maquettes als inspiratiebron en rekening houdende met de mogelijkheden en beperkingen van het secundair onderwijs werkt dit studententeam een finaal concept uit. Op het einde van het schooljaar 2022-2023 wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld op de ‘MyMachine expo small dreams, big ideas’ in Brussel.” (EVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier