Leerlinge hekelt racistisch woord in fysicavraagstuk van Brugs Atheneum

In een vraagstuk van een les fysica in het Koninklijk Atheneum Brugge staat het woord ‘neger’ vermeld. Een zesdejaarsleerlinge stoorde zich aan deze racistische benaming en uitte haar verontwaardiging op de sociale media. Schooldirecteur Veerle Schelstraete zal de foute leraar volgende week met zijn klas confronteren.

De armband van Clubkapitein Ruud Vormer. Unite Against Racism. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
De armband van Clubkapitein Ruud Vormer. Unite Against Racism. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA

In coronatijd wordt er uiteraard ook in het Brugs Atheneum online les gegeven. Maandagnamiddag kregen de leerlingen van het zesde middelbaar thuis voor het vak fysica een vraagstuk op te lossen. De opdracht luidde: “Zoek de baansnelheid van een oude neger die, aan de evenaar, voor zijn hut zijn pijp zit te roken.”

Minstens één leerlinge ergerde zich aan deze formulering in een jaar dat de Black Lives Matter-beweging heel wat jongeren alert maakte voor allerlei vormen van racisme. Ze maakte haar beklag bij de directie van het KTA, maar uitte tegelijkertijd haar ongenoegen op Twitter en Facebook.

Veerle Schelstraete. (foto gf)
Veerle Schelstraete. (foto gf)

Directeur Veerle Schelstraete schrok zelf van het incident: “Ik ben nog maar vier maanden directeur in het Brugs Atheneum. De school heeft onder mijn voorgangster hard gewerkt aan haar pluralistisch imago. Er zijn vorig jaar acties geweest rond hoffelijkheid, Black Lives Matter en lgbt (lesbian,gay, bisexual en transgender).”

“De ontreddering bij veel leerkrachten is groot, omdat de school al zoveel energie gestoken heeft in die materie. Gelukkig erkent de leraar fysica zijn fout. Hij maakte voor zijn lessen gebruik van zeer verouderd lesmateriaal. Maar dat verschoont hem niet. Met een beetje gezond verstand verwijder je zo’n racistische zinnen. Hij heeft nu de voorbije dagen zijn cursus opgeschoond.”

Sociaal betrokken

“Ik heb contact opgenomen met de leerlinge en haar vader. Niet om haar een standje te geven, integendeel. Het is een zeer sociaal betrokken leerlinge, een felle debater, die de Gay-Straight Allaince op school trekt. Zij neemt het geregeld op voor klasgenoten die iets niet durven zeggen. Blijkbaar zou zij die leraar eerder al gewezen hebben op die racistische terminologie, maar heeft haar protest in het verleden niks opgeleverd. De leerlinge is wel geschrokken van de vele reacties op de sociale media.”

“Tijdens de coronacrisis krijgen de leerlingen een week online les en een week les op school. Volgende week maandag keren ze terug naar school. Ik zal de klas dan confronteren met de leraar fysica. Ze kunnen elkaar dan recht in de ogen kijken en het probleem uitpraten”, aldus Veerle Schelstraete.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.