Leerkrachten werken aan weerbaarheid

© DJW
Redactie KW

33 leerkrachten van alle basisscholen uit Waregem en Anzegem kregen een driedaagse opleiding in weerbaarheid en hoe ze dat kunnen doorgeven aan hun leerlingen. ‘Rots & Water’ is de naam van dit pedagogisch project waarvan de methodiek afkomstig is uit Nederland.

Die is erop gericht in de basisklassen weerbare, zelfstandige kinderen te vormen die het straks zelf moeten maken in het leven. Het Welzijnshuis van Waregem investeert daarvoor samen met de collega’s van Anzegem 12.850 euro. Voorzitter Joost Kerkhove: “Rots & Water is een erkende, psychofysieke weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes van 5 tot 12 jaar. Voorop staan vijf grote thema’s: zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfcontrole, zelfverdediging en weerbaarheid. Er wordt vertrokken van eenvoudige beeldtaal, afgewisseld met fysieke oefeningen. Het symbool van de rots staat hierbij voor stevig en sterk, onwrikbaar.

Leerkrachten werken aan weerbaarheid
© DJW

Dat van het water betekent: zacht, plooibaar, zich makkelijk aanpassend. Je beide eigen maken wil meteen zeggen dat je een goed evenwicht vindt. Om dat allemaal door te geven aan de kinderen van de lagere scholen in Waregem en Anzegem is er een driedaagse intensieve training voor de leerkrachten.” De laatste trainingsdag vond plaats in het Jeugdcentrum. Joost Kerkhove: “Voor iedereen in het basisonderwijs is het een uniek pakket. Dat kunnen wij elk schooljaar gebruiken. Ook belangrijk: het is netoverschrijdend. Alle directies, leerkrachten, CLB’s, beleidsmensen werken hieraan mee. Het is daarom ook een goede investering.” (DJW Foto DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier