Leerkrachten trekken naar Brugse woonzorgcentra met mobiele Radio Olé Memé

Radio Olé Mémé met leerkrachten Wouter Verplancke, Tom Van Reybrouck, Pieter Delanoy en Karel Van Parys.©Davy Coghe Davy Coghe
Radio Olé Mémé met leerkrachten Wouter Verplancke, Tom Van Reybrouck, Pieter Delanoy en Karel Van Parys.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het kader van De Warmste Week zorgen vier leerkrachten van het Sint-Lodewijkscollege deze week met een mobiele radiostudio voor animatie bij vijf Brugse woonzorgcenta. Een van hen is Pieter Delanoy, de bekende uitgetreden priester en winnaar van De Mol.

Intussen is Pieter uitgetreden als priester, maar hij is nog steeds bijzonder actief als geëngageerde leerkracht bij het Sint-Lodewijkscollege. “Dit project draait eigenlijk voor een groot stuk rond solidariteit tussen de generaties. Het zijn immers niet alleen wij als leerkrachten die iets doen voor de mensen in de woonzorgcentra; ook de leerlingen zijn betrokken”, verduidelijkt Pieter Delanoy. “Met onze mobiele radiostudio Olé Memé trekken drie collega’s en ikzelf naar de woonzorgcentra om met diverse radioprogramma’s de bewoners en zorgverleners een hart onder de riem te steken. Maar tegelijk zorgen we ook voor mooie momenten voor onze leerlingen en collega leerkrachten. De programma’s worden immers ook gestreamd via de website en het sociale mediakanaal van de school.”

Verzoeknummers

“Het blijft overigens geen passief verhaal voor onze leerlingen. Ze sturen ook verzoeknummertjes door waarmee ze een oma of opa in het woonzorgcentrum kunnen plezieren. En niet te vergeten: er zijn ook wel liedjes waar alle generaties kunnen van genieten. Daarnaast zorgen de leerlingen samen met andere leerkrachten en ouders ook voor lekkers voor de bewoners en voor leuke decoratie. Zo zorgden ze maandag, toen we woonzorgcentrum Westervier aandeden, voor lekkere soep. Dinsdag, in woonzorgcentrum Sint-Jozef, werd door hen voorzien in mooie kerstkaartjes. Woensdag is het dan weer tijd voor allerlei gebak om aan te bieden aan bewoners en zorgpersoneel. We maken dus elke dag radio van 8 uur tot 17 uur en iedere dag sluiten we af met een soort ‘Top 100’. Zowel leerkrachten, leerlingen, bewoners en personeel van de woonzorgcentra gaven hun favoriete liedjes door en iedere dag spelen we die ‘hitlist’ af tot we vrijdag bij de nummer 1 uitkomen ”, geeft Pieter nog mee.

Plezier voor inwoners

Bij woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels zijn ze alleszins bijzonder opgezet met het initiatief vanuit de school. “De bewoners die dagelijks hun wandelingetje maken, zullen zeker eens tot bij de radiostudio komen”, zegt medewerkster Lies Eggermont van het wzc Sint-Jozef. “We beschikken overigens ook over een eigen intern televisie- en radiokanaal dat de bewoners in de kamers en de ontspanningsruimtes kunnen volgen. En voor de gelegenheid worden de activiteiten en programma’s van radio Olé Memé nu doorgestuurd naar dit kanaal. Daar zullen de bewoners zeker veel plezier aan beleven.” (PDV)