Leerkrachten Sancta Maria kanten zich tegen geplande sluiting

Het personeel van het Instituut Sancta Maria, de middelbare school in Ruiselede waarvan de sluiting werd aangekondigd, legt zich niet zomaar meer bij de beslissing. In een communiqué vegen de leerkrachten de vloer aan met de redenen die het schoolbestuur aanhaalt om de school op te doeken.

De aangekondigde sluiting van het Instituut Sancta Maria stuit op protest bij de leerkrachten. © foto TVW

Eerder reageerden het gemeentebestuur en ontgoochelde ouders en leerlingen al afwijzend op de beslissing. Nu laat ook het lerarenkorps van zich horen. “Onze gebouwen zijn misschien oud, maar er is een gunstig brandpreventieverslag en geen enkele andere Tieltse school is een toonbeeld van modernisatie of nieuwbouw. Binnen de scholengroep zijn er trouwens nog gebouwen met enkele beglazing”, klinkt het.

Volgens de leerkrachten is er wel schromelijk nagelaten om verfraaiingswerken uit te voeren en heeft het dalende leerlingenaantal – gehalveerd van 300 naar 152 in 20 jaar – vooral daarmee te maken en met het feit dat er in Aalter wel secundair onderwijs in een nieuwbouw wordt aangeboden. Tegelijkertijd stellen de leerkrachten vast dat de Ruiseleedse basisschool De Kiem gevoelig uitbreidt. “Wat met die kinderen na de lagere schooltijd?”

Solidariteit

Ze plaatsen ook een belangrijke kanttekening bij de financiële toestand van de Tieltse scholen en de rode cijfers waarvan sprake in Sancta Maria. “Toen onze school jaren geleden met een gezonde financiële reserve in de scholengemeenschap opgenomen werd, bleek er geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen werd er voornamelijk ingezet op het uitbreiden en moderniseren van de Tieltse scholen. Maar in onze school gebeurde er op dat vlak bijzonder weinig. Houdt de solidariteit met Ruiselede dan hier op? Eigenlijk kiest men ervoor om het secundair onderwijs uit Ruiselede weg te halen en zodoende ook 150 leerlingen, hun ouders en 35 personeelsleden aan de deur te zetten.”

Verhuis?

“Men suggereert een ‘verhuis’ van het Instituut Sancta Maria naar Tielt, terwijl slechts 21 van de leerlingen die momenteel in Ruiselede school lopen terecht kunnen in de geplande nieuwe eerstegraadsschool in Tielt.” Het gaat om de huidige eerstejaars TSO en BSO die in het Sint-Jozefsinstituut in het vroegere Tieltse Vives-gebouw zouden belanden.

Geen enkele leerkracht wil met naam in de krant, naar eigen zeggen omdat de raad van bestuur hen verbood contact te hebben met de pers. De brief werd in naam van alle leerkrachten van Sancta Maria aan de collega’s van de hele scholengroep verspreid. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.