Leerkrachten hebben coronahit beet: ‘Gin voyage voe mie’ gaat viraal

© YouTube
Philippe Verhaest

De Kortemarkse vrienden en leerkrachten hebben een oorwurm van jewelste gecreëerd. Op de tonen van ‘J’aime la vie’ bezingen ze hun zomer zonder reisplannen en het clipje is in amper twee dagen al 250.000 keer bekeken. “Dat is zes keer de wei van Rock Werchter!”

De muzikale avonturen van Meneer J. en Meester D. gingen een viertal weken geleden van start, na de eerste persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. “Ik zag met open mond naar mijn televisie te starten”, lacht Jeffrey Dael (47) uit Kortemark. Hij geeft Nederlands aan anderstaligen aan het MMI in Kortemark en sloeg de handen in elkaar met zijn goeie vriend en collega-leraar Dries Uyttenhove van De Tweesprong in Handzame.

“We kennen elkaar al heel lang en spelen samen in enkele bands, zoals de rockband HBX, sixtiesgroep No Milk Today en tributeband El Bandido Tura. Maar nu is er van optreden en zelfs repeteren geen sprake. Door nummers te maken die op de actualiteit inspelen, willen we onze muzikale microbe toch wat vrijheid geven.”

https://www.youtube.com/watch?v=R2BzYR1rHi8

Zo’n drie weken geleden lanceerden ze ‘De ministers blijven praten’ en sindsdien is de trein vertrokken. “We hebben al een achttal nummers klaar en er is nog voldoende inspiratie voor de komende weken. Maar wat we nu meemaken, hadden we nooit durven dromen.”

Brandend actueel

Hun nieuwste worp, ‘Gin voyage voe mie’, staat sinds zaterdag online en scoort enorm op sociale media. “Ongezien voor twee kerels uit het kleine West-Vlaanderen”, glundert Jeffrey. “Maar we zijn vooral blij dat de mensen er plezier aan beleven. Zo kunnen ze even de dagelijkse sleur vergeten, maar het succes bewijst ook dat we een brandend actueel thema hebben geraakt. Zo goed als niemand zal op reis kunnen vertrekken, dus willen we duidelijk maken dat ons land óók veel te bieden heeft. We gebruiken humor om een duidelijke boodschap over te brengen. En dat slaat aan.”

Ben Weyts heeft ons persoonlijk gemaild na ons lied over zijn aanpak – Jeffrey Dael

Dat was ook het geval met ‘Ben’, een nummer waarin ze de communicatiewijze van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) aan de kaak stelden. “Ook dat ging snel het internet rond en belandde zelfs in politieke kringen. Ben Weyts mailde ons hoogstpersoonlijk en zei dat hij onze hemelse stemmen niet snel zou vergeten”, lacht Jeffrey. “Begrijp ons niet verkeerd, we hebben veel respect voor de man en zouden nu niet graag in zijn schoenen staan, maar iedereen wil dat de politieke duidelijk en concreet naar buiten treedt. En dat is nu lang niet altijd het geval.”

Optreden voor goed doel

Terug naar ‘Gin Voyage voe mie’. Dat werd al bijna 250.000 keer bekeken. “Omgerekend is dat zes keer de wei van Rock Werchter of zestien Sportpaleizen vol. Te gek voor woorden. We kregen ook al aanvragen om, wanneer het weer mag, als Meneer J. en Meester D. op te treden. Waarom ook niet? We zijn zelfs van plan om de opbrengst daarvan aan een goed doel te schenken. Als we op die manier ons kleine steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen het coronavirus, dan doen we dat met plezier.”

Zelf hadden Jeffrey en Dries ook reisplannen voor komende zomer. “Met mijn gezin zou ik een rondreis doorheen Florida maken, maar die heb ik gelukkig naar 2021 kunnen verplaatsen. En Dries heeft een huisje in Frankrijk. Hopelijk kan hij wel nog ‘op voyage’, straks.”

Deze week nog lanceert het duo een nieuw lied. “Het wordt een ode aan de poetsvrouwen en -mannen van dit land. Opnieuw in het West-Vlaams en in ons dialect ondertiteld. Zo leren we heel Vlaanderen ons taaltje verder appreciëren. We hopen trouwens dat ‘Gin voyage voe mie’ de kaap van de één miljoen views op Facebook overschrijdt. Dan mag Mark Zuckerberg naar Kortemark afzakken met een fles Kidibul!”

Ontdek de andere nummers van Meneer J. en Meester D. op hun YouTubekanaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier