Leerkracht zoekt en krijgt steun om 3D-gezichtsschermen te printen

Diederik D'Hert aan de slag met zijn 3D-printer. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Diederik D’Hert, leerkracht wetenschappen aan het GO! Atheneum Veurne Centrum lanceerde vorige week een dringende crowdfundingoproep om extra 3D-printers te kopen waarmee hij gezichtsschermen kan maken voor alle artsen en zorgverleners in de regio. In amper vier dagen kregen gulle schenkers de vooropgestelde 2.000 euro bij elkaar, maar nu is het nog twee weken wachten voor het geld op de rekening wordt gestort. Intussen is Diederik al wel in actie geschoten, samen met Sam Decoussemaeker uit De Panne en Gerd Devos uit Adinkerke.

“Bij het begin van de coronacrisis heb ik mijn huisarts voorgesteld om mondmaskers te maken, zonder het filterdeel”, legt Diederik uit.

“Zij werkt nu in het triagecentrum en zei me dat ze eigenlijk voldoende mondmaskers hadden, maar dat ik wel kon helpen met gezichtsschermen te maken. Ik ben direct aan de slag gegaan en ging zoeken op het internet. Op mijn eigen 3D-printer thuis heb ik een model geprint. Ik heb een exemplaar aan mijn huisarts bezorgd. Haar reactie was zeer positief… Zo ging de bal aan het rollen. Het model dat ik vond op het internet is door een bedrijf uitgewerkt en getest”, klinkt het.

Later ook voor medisch personeel

Dit gezichtsscherm is bedoeld als extra bescherming, niet als enige bescherming, maar het zal naar mijn gevoel zeer goed werken. Het printen gebeurt met milieuvriendelijk PLA, of polymelkzuur. Dat is biologisch afbreekbaar plastic dat als ‘inkt’ (het filament) voor 3D-printers gebruikt wordt. Je laadt het model op in de printer en de printer doet zijn werk! Het printen van een gezichtsscherm neemt gemiddeld vijf uur in beslag. Met twee extra printers kan ik de productie opdrijven om eerst en vooral aan de vraag van het ziekenhuis te voldoen. In een later stadium kan ik ook het medisch personeel uit de bejaardenzorg, de thuiszorg… uit de nood helpen”, gaat Diederik verder.

Het printen van een gezichtsscherm neemt gemiddeld vijf uur in beslag

“Intussen zijn ook Sam Decoussemaeker uit De Panne en Gerd Devos uit Adinkerke snel mee op de kar gesprongen. Sam had al twee printers, maar kocht er op eigen houtje drie bij en lanceerde een eigen oproep voor financiële hulp, zoals voor de aankoop van het filament, zeg maar de ‘inkt’ voor de printer. Zo beschikken we samen over een tiental printers waarmee we al aardig wat schermen voor de eerstelijnszorg kunnen maken. Hoe meer printers we kunnen inschakelen, hoe meer en hoe sneller we schermen kunnen maken. We doen ons uiterste best om dit project ook doordacht en goed gecoördineerd aan te pakken. Ik sta in contact en overleg met de mensen van het triagecentrum en het coronacrisisteam”, weet Diederik.

Koken kost geld

“Ik heb inmiddels een attest om mij te verplaatsen in de regio om materialen op te halen, om elke dag bij Sam en Gerd prints op te halen en om al onze schermen zo snel mogelijk te leveren. We zitten ook in een klein groepje dat dagelijks met elkaar contact houdt. We proberen elk apart geld in te zamelen, omdat ieder van ons toch wat andere connecties heeft. Want koken kost geld en printen dus ook…. Extra financiële steun voor de basisgrondstof is dus meer dan welkom!”

Er is speciaal een nieuwe site aangemaakt met alle info en contactgegevens waar gulle geldschieters kunnen helpen: https://sites.google.com/view/beschermingeerstelijnveurne/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier