Leen Langenbick nieuwe directeur van Kunstacademie Torhout

Leen Langenbick uit Brugge: de nieuwe directeur van de Kunstacademie in Torhout.©Johan Sabbe
Leen Langenbick uit Brugge: de nieuwe directeur van de Kunstacademie in Torhout.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Vanaf zaterdag 1 mei is Leen Langenbick uit Brugge de nieuwe directeur van de Torhoutse Kunstacademie. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft haar zopas aangesteld als opvolger van Johan Vandecaveye uit Lichtervelde.

Johan leidde sinds juni 2004 de stedelijke muziekschool, die in september 2009 een officiële Kunstacademie werd. Al een hele tijd sukkelt hij ernstig met zijn gezondheid en dus sprong Leen in als waarnemend directeur. Nu is Johan (62) met pensioen en werd zijn functie effectief vacant.

Begenadigde gitariste is Meester in de Muziek

Leen, die op 5 mei haar 43ste verjaardag viert, woont met Wouter Fillieux in de Oude Hoogweg in Sint-Kruis. Ze is de mama van Noor (17) en Fran (15). Na haar secundair onderwijs in Brugge is ze als begenadigde gitariste in 2001 aan het Gentse Conservatorium afgestudeerd als Meester in de Muziek. Ze volgde er gitaar bij Yves Storms, met klassieke zang als keuzevak. Daarna bekwaamde ze zich nog in de gitaar bij Odair Assad aan het Conservatorium van Mons. In 2015 werd ze aan de Luca School of Arts bovendien master in de kamermuziek.

Leen startte haar loopbaan aan de bloeiende Torhoutse academie in 2005, toen nog stedelijke muziekschool. Ze zou er leerkracht gitaar en instrumentaal ensemble blijven tot 2017. Intussen, bij de start van de officiële Kunstacademie in 2009, was ze beleidsondersteuner geworden en nu werkte ze al diverse jaren als coördinator. Recenter, als gevolg van de ziekte van Johan Vandecaveye, werd ze waarnemend directeur.

Zowel Leen als stad blij met de aanstelling

In haar vrije tijd maakt Leen deel uit van het klassieke-gitaarkwartet Four Times a Lady, dat in het voorjaar van 2008 debuteerde. Dat muziekgezelschap haalt een hoog niveau en heeft er al heel wat optredens opzitten.

“We zijn enorm tevreden dat we Leen als nieuwe directeur van onze Kunstacademie hebben kunnen aanstellen”, zegt schepen van Onderwijs Joost Cuvelier. “Ze heeft als mens, muzikante en leidinggevende alle troeven om de academie verder uit te bouwen. We hebben er vertrouwen in.”

Ook Leen is uiteraard blij met haar promotie. “Ik zal mijn uiterste best doen voor iedereen in de Kunstacademie, van leerkracht tot leerling”, zegt ze. “De academie is mijn tweede huis.”

Info: Kunstacademie

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.