Afgelopen zomer sloot het verouderde Woonzorgcentrum Lichtendal in de Sint-Denijseweg op 't Hoge in Kortrijk definitief de deuren. Bedoeling was om het te koop te zetten toen het vernieuwde Woonzorgcentrum De Zon in Bellegem in gebruik genomen werd. Maar daar steekt de coronacrisis een stokje voor. Schepen De Coene kreeg immers bericht uit Brussel van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat ze er een schakelstation voor coronapatiënten willen inrichten. "Bedoeling is dat we er mensen gaan opvangen die nog niet ziek genoeg zijn om naar het ziekenhuis te gaan, of die al genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten, maar nog niet onmiddellijk naar huis kunnen. De nadruk zou er dus vooral liggen op psychologische hulp. Op die manier hopen we de ziekenhuizen wat te ontlasten."

Een verblijf in Lichtendal zal dus geen verplichting zijn. Maar eerder een optie voor mensen die alleen zijn, die niet in quarantaine kunnen thuis of die niet goed genoeg zijn om al naar huis te gaan. "Het gaat niet om een uitbreiding van het ziekenhuis", benadrukt de schepen. "Echt zieke mensen zullen we er niet verzorgen."

Het gebouw zou ten vroegste binnen twee weken klaar kunnen zijn om in gebruik te nemen. "Deze namiddag staat er een plaatsbezoek gepland", aldus De Coene. "Het gebouw is nog deels bemeubeld, maar er is zeker werk aan de winkel. Wat er precies moet gebeuren zal pas deze namiddag duidelijk worden." Lichtendal heeft drie afdelingen waar telkens zestien bewoners terecht kunnen, elke afdeling heeft zijn eigen keuken. "We starten met 30 bedden, maar kunnen dat snel optrekken naar 48 indien nodig." Niet alleen zieke Kortrijkzanen zullen terecht kunnen in Lichtendal. Ook mensen uit Menen en Waregem zullen er opgevangen worden.

"We kozen voor het oude rusthuis vanwege de ligging", aldus De Coene. "Het gebouw ligt vlakbij de belangrijke op- en afritten en dichtbij AZ Groeninge. Het schakelcentrum zal professioneel bemand worden door zorgkundigen en huisartsen. Zeker een huisarts zou er de permanentie moeten doen. Ook een psycholoog en een maatschappelijk werker zouden er een plaats krijgen. Het project wordt bovenlokaal gefinancierd. Stad Kortrijk deelt dus niet in de kosten.

Afgelopen zomer sloot het verouderde Woonzorgcentrum Lichtendal in de Sint-Denijseweg op 't Hoge in Kortrijk definitief de deuren. Bedoeling was om het te koop te zetten toen het vernieuwde Woonzorgcentrum De Zon in Bellegem in gebruik genomen werd. Maar daar steekt de coronacrisis een stokje voor. Schepen De Coene kreeg immers bericht uit Brussel van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat ze er een schakelstation voor coronapatiënten willen inrichten. "Bedoeling is dat we er mensen gaan opvangen die nog niet ziek genoeg zijn om naar het ziekenhuis te gaan, of die al genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten, maar nog niet onmiddellijk naar huis kunnen. De nadruk zou er dus vooral liggen op psychologische hulp. Op die manier hopen we de ziekenhuizen wat te ontlasten."Een verblijf in Lichtendal zal dus geen verplichting zijn. Maar eerder een optie voor mensen die alleen zijn, die niet in quarantaine kunnen thuis of die niet goed genoeg zijn om al naar huis te gaan. "Het gaat niet om een uitbreiding van het ziekenhuis", benadrukt de schepen. "Echt zieke mensen zullen we er niet verzorgen."Het gebouw zou ten vroegste binnen twee weken klaar kunnen zijn om in gebruik te nemen. "Deze namiddag staat er een plaatsbezoek gepland", aldus De Coene. "Het gebouw is nog deels bemeubeld, maar er is zeker werk aan de winkel. Wat er precies moet gebeuren zal pas deze namiddag duidelijk worden." Lichtendal heeft drie afdelingen waar telkens zestien bewoners terecht kunnen, elke afdeling heeft zijn eigen keuken. "We starten met 30 bedden, maar kunnen dat snel optrekken naar 48 indien nodig." Niet alleen zieke Kortrijkzanen zullen terecht kunnen in Lichtendal. Ook mensen uit Menen en Waregem zullen er opgevangen worden."We kozen voor het oude rusthuis vanwege de ligging", aldus De Coene. "Het gebouw ligt vlakbij de belangrijke op- en afritten en dichtbij AZ Groeninge. Het schakelcentrum zal professioneel bemand worden door zorgkundigen en huisartsen. Zeker een huisarts zou er de permanentie moeten doen. Ook een psycholoog en een maatschappelijk werker zouden er een plaats krijgen. Het project wordt bovenlokaal gefinancierd. Stad Kortrijk deelt dus niet in de kosten.