Leeftijdsbandjes voor alcohol nu ook op Parkconcerten in Waregem

Tijdens de Waregem Koerse Feesten is het voor caféuitbaters niet eenvoudig om uit te maken wie alcohol mag drinken. Het bandjessysteem moet soelaas brengen, ook tijdens de Parkconcerten op maandag © MVW
Redactie KW

Het stadsbestuur rolt op 5 augustus het systeem van leeftijdsbandjes voor alcohol verder uit. Vanaf morgen zullen de Jeugddienst en Jeugdraad elke maandag tijdens de zomermaanden stoffen bandjes uitdelen aan jongeren. “Met het systeem kunnen de cafés makkelijker zien of iemand oud genoeg is om alcohol te drinken”, vertelt jeugdschepen Jo Neirynck (CD&V).

De methodiek met de stoffen bandjes is niet nieuw. Vorig jaar werd het plan aangekondigd tijdens de Waregem Koerse Feesten, toen opnieuw duidelijk werd dat -16-jarigen nog altijd te gemakkelijk aan alcohol geraakten. Sinds de paasvakantie kunnen de bandjes effectief gebruikt worden: via de middelbare scholen kregen jongeren een bandje. Wie ouder dan 18 jaar is, krijgt een groen bandje en mag alcohol drinken. Jongeren tussen 16 en 18 jaar dragen een oranje bandje en mogen bepaalde dranken drinken. Wie jonger is dan 16 jaar, krijgt geen bandje.

Zware boetes

Met de bandjes wil het stadsbestuur de horeca een handje helpen. De wet bestraft de personen die alcohol verkopen aan minderjarigen en niet de minderjarigen zelf. Daardoor blijven jongeren relatief buiten schot als ze betrapt worden door inspecteurs van de FOD Volksgezondheid: er wordt namelijk in eerste instantie gekeken naar de verkoper. “Dat is niet fijn voor de zaakvoerders, zeker als je weet dat de boetes variëren van 300 tot 6.000 euro“, zegt Jo Neirynck. “Het is inderdaad onvermijdelijk dat jongeren alcohol bestellen en doorgeven aan jongere vrienden, maar we moeten dat wel proberen vermijden”, aldus de schepen.

Niet verplicht

De bandjes worden ondertussen gebruikt door verschillende fuiven in Waregem, maar ook tijdens evenementen zoals de Waregem Koerse Feesten. Een uitbreiding tijdens de Parkies – waarbij op maandagavond heel wat jongeren naar de cafés op de Markt trekken – is een logisch vervolg. “Mensen van de Jeugddienst en de Jeugdraad zullen jongeren aanspreken en een bandje geven op vertoon van hun identiteitskaart. Verplicht is het niet, maar wel aangeraden”, besluit Jo Neirynck. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier