Leefbaar Varsenare wil buurtwegen open

Servaas Sierens en Andy De Brabander. © (foto Davy Coghe)
Redactie KW

Leefbaar Varsenare wil de talrijke buurtwegen van Varsenare en bij uitbreiding heel Jabbeke openstellen.

Jabbeke kent tal van deze buurtwegen, maar vaak werden deze afgesloten. Een wandellus langs trage wegen moet deze vraag ondersteunen.

Omdat de coronacrisis ideaal is om je eigen dorp te verkennen, maar vooral omdat we actief met de evolutie van ons dorp bezig zijn, hebben we initiatief genomen om meer aandacht te krijgen voor de trage wegen”, zegt Servaas Sierens van de actiegroep Leefbaar Varsenare.

We hebben een brief gestuurd naar de burgemeester met de vraag om enkele trage wegen weer open te stellen. De gemeente kan sinds kort autonoom een buurtweg annuleren, tot vorig jaar moest dit altijd via de provincie. Om te vermijden dat bepaalde zaken in stilte beslist worden en de bevolking voor voldongen feiten gesteld wordt, willen we hier dan ook ruchtbaarheid aan geven”, stelt Servaas, nog eventjes fijn verwijzend naar het bouwcomplex Het Schaekhof naast de kerk. De beroepsprocedure tegen het bouwdossier van een meergezinswoning die hoger is dan de kerk is momenteel lopende.

“Daarom lanceerden we ook een wandeling langs enkel buurtwegen die momenteel, weliswaar niet altijd even makkelijk, toegankelijk zijn. We willen deze wandeling ook promoten met een brochure op de website. Dit alles niet alleen uit bezorgdheid voor onze ruimtelijke ordening maar ook omdat de wegen een wezenlijk deel uitmaken van het dorp. Zeker voor de zwakke weggebruikers.”

De route van ruim zes kilometer volgt heel wat van deze zogenaamde trage wegen en is een ideale wandeling om dicht bij huis eens een ander traject uit te proberen.

Op de website leefbaarvarsenare.be vind je, naast een beschrijving van de route, ook heel wat achtergrondinformatie van de bezienswaardigheden die je tegenkomt. (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.