‘Leefbaar Varsenare’ betreurt wegnemen van wegwijzers

Servaas Sierens klaagt het weghalen van de borden ‘Varsenare 2050’ aan. © Foto Coghe
Redactie KW

De actiegroep ‘Leefbaar Varsenare’ betreurt het wegnemen van drie wegwijzers met de boodschap ‘Varsenare 2050’ door de gemeentediensten. Het beleid wijst naar het gemeentelijk reglement en meent dat ze deze richtlijnen consequent moeten toepassen.

“Deze wegwijzers werden aangebracht op drie centrale plaatsen in het dorp en nodigden de inwoners uit om na te denken omtrent de toekomst van hun dorp. De wegwijzers markeerden tevens de opstart van de burgerparticipatie omtrent ruimtelijke ordening, waarop het bestuur zelf warm uitgenodigd werd”, duidt Servaas Sierens van Leefbaar Varsenare.

Verwarring

“Ons inziens leek de mogelijkheid om verwarring te brengen met de officiële signalisatie onbestaande. Leefbaar Varsenare heeft echter alle begrip voor het ‘consequent’ toepassen van de wettelijke richtlijnen, doch merkt op dat dit niet gebeurt. De wegwijzers werden vrijdag weggehaald, zonder dat er voorafgaandelijk, of nadien over gecommuniceerd werd”, zegt Servaas Sierens.

“Nochtans wist de gemeente dat wij als Leefbaar Varsenare deze wegwijzers plaatsten. Op minstens tien plaatsen in de gemeente wordt ‘openbaar domein’ reeds geruime tijd op een ‘onwettige manier’ ingenomen, of hangt signalisatie die ‘onwettig’ is, vaak wel met een duidelijke impact op het openbaar verkeer. Betekent dit dan ook dat de komende periode heel wat zaken zoals aankondigingen rond toneel, kerstconcerten, startdagen jeugdbewegingen, bordjes ‘private weg’ enzovoort van de openbare weg zullen verdwijnen in Jabbeke?”

Verzoenend

Schepen van Ruimtelijke Ordening Geert Deprée reageert verzoenend. “Het is een reglement dat bestaat over heel de gemeente en voor elke organisatie geldt. Zo hebben we deze week een aantal borden ‘huis te koop’ laten verwijderen. Dit is geen actie tegen Leefbaar Varsenare.”

“Bewonerswerkingen als Leefbaar Varsenare zijn een dankbare aanvulling voor ons inzicht rond mobiliteit. Maar bij dergelijke thema’s heb je uiteraard bij elke ingreep die je als bestuurder doet voor- en tegenstanders. Ik moet als schepen de belangen van elke Jabbeekse burger verdedigen, ook die van de mindermondigen. Ik hoop dat iedereen dat verstaat, ook de mensen van deze actiegroep. Zij hebben hun rol, wij hebben onze rol. Voor mobiliteit Varsenare hebben we Vectris aangesteld, dat ons een objectieve onafhankelijke kijk over de mobiliteitsvraagstukken in Varsenare zal opleveren”, besluit de schepen. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier