Leefbaar Pittem overhandigt gemeentebestuur ruim 1.300 bezwaarschriften tegen windmolens

Dat het Pittem menens is om geen windturbines toe te laten in het gemeentelandschap mag blijken uit het hoge aantal ingevulde protestbrieven: niet minder dan 1.343 stuks.

Lobke Ugille van het actiecomité Leefbaar Pittem overhandigde de grote pak bezwaarschriften aan burgemeester Ivan Delaere. © TVW

Het was een omvangrijke delegatie van actiegroep Leefbaar Pittem die de dikke stapel bezwaarschriften donderdagavond in het gemeentehuis kwam overhandigen. “We zijn heel blij met de respons. Die mogen we opvallend groot noemen als je weet dat onze gemeente – Egem incluis – slechts 6.750 inwoners en 2.750 bussen telt”, aldus Lobke Ugille en Veerle Mattan van Leefbaar Pittem. Het openbaar onderzoek loopt nog tot zaterdag 21 september, dus het aantal bezwaarschriften kan nog aandikken.

Respect voor aanpak

Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) zegt veel respect te hebben voor de manier waarop de actiegroep het protest heeft aangepakt. “Zonder agressie tegen de lokale politici of onze ambtenaren. Ik wil jullie daar van harte voor bedanken.”

Energieleverancier EDF Luminus plant de bouw van drie windturbines in de omgeving van de ring (N37), ten zuiden van Pittem-centrum, en Pittem Berg. Sinds de aankondiging ruim twee maanden geleden heeft een almaar groter deel van de gemeente zich verenigd in de strijd tégen de windturbines.

Ook politieke ‘nee’

Het CD&V-gemeentebestuur zal uiterlijk begin oktober officieel negatief advies verlenen bij de deputatie, die moet beslissen over de nodige vergunningen. De meerderheid is niet opgezet met de gekozen inplantingslocaties en hekelt de negatieve impact op de leefomgeving.

Eind vorige week liet oppositiepartij NieuwPittemEgem, die het project tot dan toe genegen was, ook weten haar kar te keren, omdat de windmolens bij nader inzien te dicht bij de bebouwing komen.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.