Ledenaantal krimpt bij hondenclub De Eendracht uit Menen

Ook de puppy's en hun baasjes kunnen zich weer uitleven op de terreinen van hondenclub De Eendracht aan de Zandpustraat in Menen. (foto WO)
Redactie KW

Volgend jaar viert koninklijk hondenopleidingscentrum De Eendracht zijn zestigste verjaardag. Er werden al volop plannen gesmeed om dit uitgebreid te vieren, toen de coronacrisis alles op losse schroeven zette. “Het is nu haast onmogelijk om nog te plannen voor 2021. Maar we zullen zeker iets organiseren”, verzekert voorzitter Valeer Linclau.

De coronacrisis heeft haar sporen nagelaten bij de Meense hondenclub. Het ledenaantal is sinds de lockdown fors teruggevallen. Lessen en wedstrijden werden afgelast en de club zat drie maanden lang zonder inkomsten. “Vooral de sluiting van onze kantine woog zwaar door. De drankverkoop is onze belangrijkste bron van inkomsten en maakt het voor ons mogelijk om de het lidgeld tot 60 euro per jaar en het lesgeld tot 1 euro per les te beperken. Intussen liepen vaste kosten als huur, verzekeringen en electriciteit gewoon door. Ook de preventiemaatregelen tegen corona hebben ons een pak geld gekost. Maar ook dit komen we wel boven.”

De gehoorzaamheidswedstrijd van januari kon nog plaatsvinden. Maar de wedstrijd mondioring van eind maart met deelnemers uit zeven landen, die meetelt voor het Belgisch kampioenschap en het wereldkampioenschap, ging niet door. “Ook de socialisatietest en het clubkampioenschap van eind augustus zijn samen met onze jaarlijkse barbecue geschrapt”, weet Valeer Linclau.

Niet alleen het financiële aspect baart de voorzitter zorgen. Als hondenliefhebber is hij ook bekommerd om de gevolgen van het wegvallen van de gehoorzaamheidslessen. “De belangrijkste fase in de ontwikkeling van een puppy situeert zich tussen de acht en zeventien weken. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen die hij in die periode beleeft, vergeet hij nooit meer. Door die drie maanden zonder lessen kan je zo’n puppy vergelijken met een kind dat geen lagere school gevolgd heeft. Ook voor wedstrijdhonden is dit een verloren seizoen. Op een carrière die amper zeven jaar duurt, kan dat tellen.”

Steenkapper

Hondenclub De Eendracht begon in 1961 in de hof van café De Tramstatie, daarna verhuisde de vereniging naar de terreinen van voetbalclub Black Star Menen op Ons Dorp om dan in 1995 definitief neer te strijken op de terreinen van steenkapper Vandewalle langs de kerkhofmuur van de oude stedelijke begraafplaats. Aanvankelijk was de club een pure ring- en africhtingsclub, maar dat is nu al lang niet het geval meer. Het sportieve en competitieve aspect heeft door de jaren heen steeds meer een sociale invulling gekregen.

“De meeste leden komen naar hier om hun pup of jonge hond te socialiseren. De maandag- en donderdagavondtrainingen in gehoorzaamheid zijn bedoeld voor dagdagelijks huis-, tuin- en keukengebruik. Als club is het onze sociale taak om honden aan te leren hoe ze zich moeten gedragen binnen onze maatschappij. We streven ernaar om al onze honden hun socialisatietest te laten afleggen tegen dat ze anderhalf jaar oud zijn. Maar het doet ons plezier als baasje en hond ook daarna naar de trainingen blijven komen”, aldus Valeer.

“Het is belangrijk dat een hond zich uitleeft, dat zit in zijn genen”

“We tellen nog een achttal wedstrijdhonden, dat is alles. Wedstrijden in gehoorzaamheid zijn niet spectaculair, maar wel uiterst moeilijk. Wedstrijden mondioring en Belgische ring zijn fysiek veeleisend met zowel gehoorzaamheid, springwerk als waak en verdediging. Voor extra disciplines als veldwerk, agility of flyball beschikken we over onvoldoende terreinen en medewerkers. We kunnen niet elke dag van de week een andere discipline aanbieden.”

Lockdown

De Eendracht telt evenveel vrouwelijke als mannelijke leden. Ook twee van de drie lesgevers zijn vrouwen. Bovendien zijn alle leeftijden vertegenwoordigd, van 7 tot 77 jaar. “Zodra een kind in staat is om zijn hond onder controle te houden, is hij welkom. Hier staan alle leeftijden samen op het terrein, van kinderen tot gepensioneerden. Die interactie tussen de verschillende generaties maakt de trainingen heel plezant. Dat is iets wat je niet vindt bij een traditionele sportclub. We zijn een allroundclub, waar iedereen welkom is. Ook oud-leden of buurtbewoners komen tijdens de trainingen nog graag eens een pintje drinken in de kantine.”

Tot slot richt de voorzitter zich tot de lezers van deze krant. “Heel wat mensen hebben, terwijl ze tijdens de lockdown thuis zaten, zich een hond aangeschaft. Ik hoop dat ze actief bezig blijven met hun hond, ook als het normale leven hervat. Het is belangrijk dat een hond zich kan uitleven, dat zit in zijn genen. Op vroege leeftijd naar de club komen is een aanrader. Hoe vroeger een hond naar de club komt, hoe makkelijker hij leert overeen te komen met andere honden en met mensen. Door lid te worden, steun je meteen ook ons hondenopleidingscentrum.” (CB)