Leden van Kortrijkse damclub De Phenix genieten in de zon van hun hobby

Er zijn weer damnamiddagen op het terras van Eetcafé Nostalgie op de Veemarkt. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Omdat de spelers van Damclub De Phenix aanvankelijk nog niet in hun lokaal op de Dubbele Haagjes mochten, startten ze drie weken geleden hun damnamiddagen weer op op het terras van Eetcafé Nostalgie op de Veemarkt.

“Ondertussen kregen we weer toelating om ons lokaal te gebruiken. Daar staat ook ons materiaal, maar er zijn te veel maatregelen te nemen. We kunnen natuurlijk buiten dammen bij mooi weer, maar het is gemakkelijker en ook gezellig op het terras van Eetcafé Nostalgie”, aldus secretaris Rik Devroe. “Bovendien zitten we hier in het zicht. Na twee zaterdagnamiddagen dammen zijn er al drie nieuwe dammers bijgekomen.” Als het weer niet zou meevallen, kunnen de dammers nog altijd boven in het zaaltje van Nostalgie terecht.

Coronaproof

De leden die weer opstartten, waren tevreden om weer te kunnen dammen op een min of meer normale manier. “We hebben handgel mee en spreken af dat iedereen enkel aan zijn eigen schijven komt. Het is wel moeilijk, want als je ‘een schijf slaat’ neem je de schijf van een ander weg. Er zijn er die ook afspreken dat er maar één van de twee dammers de schijven verplaatst. De ene doet de zetten en de andere zegt wat de ander moet doen. Ook dat is ‘coronaproof dammen’.” Rik vertelt dat je ook twee borden kan gebruiken. “Elk doet dan op zijn eigen bord de zetten van zichzelf en die van de tegenstander. Dat vergt meer plaats, maar je kan verder van elkaar zitten. De leden van onze club verdelen zich echter in kleine bubbels om te spelen. “Nog niet iedereen is weer gestart, zegt Rik. “We hebben enkele ‘risicopatiënten’ en ook de studenten die examens hebben zagen we nog niet terug.”

“Je kan wel dammen op het internet, maar dat is niet hetzelfde”

De leden van de club speelden tijdens de coronaperiode wekelijks via internet. “Er zijn websites waar je tegen elkaar kan spelen, maar waar je ook tornooitjes kan organiseren. Dat deden we wel op zaterdagnamiddag, maar velen houden niet van die manier van spelen. Je wil volk rondom jou en eens praten met elkaar. Er is daar wel een chatfunctie bij, maar tijdens de dampartij heb je geen tijd om daar gebruik van te maken.”

Tornooi

Normaal zou op 27 juni het Gulden Sporen-damtornooi plaatsvinden in Kortrijk. Dat is een internationaal liefhebberstornooi. “We zouden echter met meer dan 50 mensen zijn en dat wordt ook georganiseerd met een maaltijd over de middag, dus kan dit nog niet”, zucht Rik. “Zo’n tornooi organiseer je ook niet zomaar op enkele weken tijd. Daarbij is er nog altijd angst om over de grens te komen. We overwegen om het te verplaatsen naar oktober of november, maar we bekijken in september eerst de situatie in verband met Covid-19.

Omdat een vereniging ook eens rust nodig heeft, wordt er tijdens de Kortrijkse verlofperiode niet gedamd in Kortrijk. “Ik zou dan normaal met een jeugdspeler naar het EK dammen in Turkije gaan. Dit is afgelast en onze rust hebben we nu wel gehad. Ik denk dat we gewoon verder dammen. We hopen dat het WK jeugd in december wel kan plaatsvinden!” (EDB)

Damclub De Phenix

Opgericht in: 1984

Voorzitter en secretaris: Freddy Egels (81) uit Menen.

Ledenaantal: 14

Lokaal: Serre in het buurtpark ‘De Dubbele Haagjes’ in Kortrijk.

Damclub de Phenix is genoemd naar een mythologische vogel die uit zijn as herboren wordt, zoals een damclub zichzelf ook telkens moet uitvinden. De club komt wekelijks op zaterdag van 14 tot 17 uur samen om te dammen. Vanaf 5 jaar kan je al beginnen. Naast het Gulden-Sporen Damtornooi kan je deelnemen aan een EK of WK. In de zomervakantie gaat de club op familie-uitstap en er is jaarlijks een clubsouper.