Leden buitengewone kunstacademie spelen hoofdrol in film

Steven Nica. © LB
Redactie KW

Aan cinema Rio wordt zondag 4 mei de rode loper uitgerold voor de kunstenaars van de buitengewone gemeentelijke kunstacademie van De Haan. Zij spelen de hoofdrol in een film over de academie, gemaakt door de cinéclub van Blankenberge. De titel is ‘Zijn wij anders’. De film toont vooral dat mensen met een beperking of autisme eigenlijk heel gewoon zijn.

De buitengewone gemeentelijke kunstacademie in De Haan is de eerste academie in België die naast zijn gemeentelijke kunstacademie voor kinderen en volwassenen een afdeling is gestart voor mensen met een mentale beperking. Buitengewone kunstenaars vanuit De Haan, Wenduine, Bredene, Blankenberge en Oostende zakken elke week af naar de academie.

Martine Permentier is de oprichtster en leerkracht in de academie. In een samenwerking met de Cinéclub in Blankenberge nam ze het initiatief een kortfilm en een langere film te maken over de werking van de buitengewone Gemeentelijke Kunstacademie. Naast een inkijk in de werking graaft de film ook dieper in op het thema anders zijn. “Een van de kunstenaars kon het niet mooier verwoorden in de film. Ik ben normaal, ik sta op, ga naar school, ik eet, net zoals andere mensen, vertelt hij”, zegt Martine. “De academie is meer dan omgaan met creativiteit. De kunstenaars hebben heel veel steun aan elkaar. Er is een grote verbondenheid gegroeid.”

Met de kleuren in hun werk tonen ze wat ze voelen en wie ze zijn – Martine Permentier

De academie bestaat nu zes jaar. “Ondertussen hebben we ook een groep voor mensen met autisme met een normale tot hoge begaafdheid. Het zijn totaal verschillende doelgroepen, maar toch zijn ze trots op elkaar. Ik heb veel kunstenaars zien groeien de voorbije zes jaar. In het begin gebruikten sommigen bijvoorbeeld veel zwart. Je kon daaraan zien dat ze met iets zaten die ze misschien niet verwoord kregen. Nu gebruiken diezelfde kunstenaars veel meer kleuren en kunnen ze tonen wie ze zijn of wat ze voelen. Ze kunnen hier babbelen zonder ‘anders’ beschouwd te worden.”

Spontane beelden

Voor de film werd een jaar lang gefilmd in de academie door drie leden van de cinéclub. “In het begin is dat wel intensief als zo’n camera op je gericht staat, maar op den duur letten we er niet meer op. Zo werden heel mooie spontane beelden vastgelegd. Er zijn zeker zaken die aan je ribben blijven plakken. Zo vertellen ook twee ouders over hun kinderen met autisme en welke moeilijke weg ze al afgelegd hebben. Hoe ze soms met hun rug tegen de muur staan en hoe mensen er nogal vaak vanuit gaan dat de fout bij de ouders zou liggen.”

Katia Bossier kijkt uit naar de vertoning. Zij is in de film aan het dansen op Natalia. “Soms, tijdens het werken, begin ik wel eens te dansen. Ik doe dat graag. Ik ben nu Niels Destadsbader aan het schilderen”, vertelt Katia.

Cati Capron.
Cati Capron.© LB

De kunstenaars hebben heel veel talenten. Zo toont Steven trots hoe hij Urbanus kan nadoen. Het is behoorlijk indrukwekkend en vooral grappig. “Ik werk vooral met opdrachten. Die liggen vaak dicht bij wat de kunstenaars zelf mee bezig zijn. Zo had Steven het onlangs moeilijk, toen een vriend van zijn papa overleed en dan proberen we daar rond te babbelen en te tekenen”, licht Martine toe.

Kristof Sanders is dan weer grote fan van Laura Lynn. “Ik vind het tof dat we onze werken mogen tentoonstellen en dat de schepen van Cultuur dan komt kijken. Ik ken hem goed”, zegt Kristof. William is momenteel bezig aan een knap schilderij van Vincent Van Gogh. “Ik maak graag portretten van de oude meesters”, zegt William, schetsboek in de hand.

Er werd ook een kortfilm gemaakt die vertoond zal worden tijdens tentoonstellingen of opendeurdagen. De lange film zal ook uitgeleend worden in de bibliotheek. Meer info vind je op de Facebookpagina van de buitengewone gemeentelijke kunstacademie.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier