Begin deze week gingen in Ledegem de eerste alarmbellen af. Plots doken er twaalf nieuwe besmettingen op in twee clusters, in één gezin in Ledegem en in een groep ouderen met duidelijke linken met buurgemeente Moorsele. Daar kwamen donderdag nog eens drie nieuwe positieve tests bij wat het totaal de jongste zeven dagen op 15 nieuwe coronabesmettingen brengt. Een opvallend cijfer daar Ledegem sinds begin maart 'slechts' 72 besmettingen telde.

"Ik had het eerlijk gezegd niet meteen verwacht, zeker als je ziet hoe we tijdens de eerste golf gespaard zijn gebleven", zegt burgemeester Bart Dochy (CD&V). "In absolute cijfers is het gelukkig nog altijd beperkt, maar als in een kleine gemeente als de onze 15 gevallen opduiken, krijg je toch die piek die je liever niet ziet. Het is inderdaad wel even schrikken."

Toch benadrukt de burgemeester opnieuw dat paniek niet nodig is. Zeker niet nu blijkt dat de dertig tests die bij directe contacten van de besmette personen werden afgenomen, negatief blijken te zijn. "Dat is wel een opsteker en werkt wel geruststellend. We hebben de eerste tracing deze week zelf kunnen doen, dankzij onze huisartsen", aldus Bart Dochy nog. "Naar ik begrijp start men het contactonderzoek vanuit Brussel voor onze gemeente pas komende zaterdag op... Bijna een week later dus. Als je het zelf in handen kan nemen, gaat het dus pakken sneller. Dat je pas na meerdere dagen een telefoontje krijgt van een anonieme contacttracer valt bijna niet uit te leggen... De verspreiding kan tegen dan al lang zijn gebeurd."

Intussen neemt Ledegem zelf wel lokale maatregelen om die mogelijke verspreiding te blijven indammen. Zo worden minstens tot eind juli alle binnenactiviteiten van sportclubs en (culturele) verenigingen opgeschort. "Geen basketbal- en volleytrainingen indoor dus, maar ook geen repetities van de harmonie. Buiten sporten kan natuurlijk wel en wordt zelfs aanbevolen", aldus de burgemeester. "In het woonzorgcentrum Rustenhove heeft men intussen zelf ook beslist om het bezoek terug te dringen. De besmettingen die er zijn, hebben linken met het dagcentrum, niet met bewoners zelf. Maar men neemt vanzelfsprekend geen enkel risico."

Begin deze week gingen in Ledegem de eerste alarmbellen af. Plots doken er twaalf nieuwe besmettingen op in twee clusters, in één gezin in Ledegem en in een groep ouderen met duidelijke linken met buurgemeente Moorsele. Daar kwamen donderdag nog eens drie nieuwe positieve tests bij wat het totaal de jongste zeven dagen op 15 nieuwe coronabesmettingen brengt. Een opvallend cijfer daar Ledegem sinds begin maart 'slechts' 72 besmettingen telde."Ik had het eerlijk gezegd niet meteen verwacht, zeker als je ziet hoe we tijdens de eerste golf gespaard zijn gebleven", zegt burgemeester Bart Dochy (CD&V). "In absolute cijfers is het gelukkig nog altijd beperkt, maar als in een kleine gemeente als de onze 15 gevallen opduiken, krijg je toch die piek die je liever niet ziet. Het is inderdaad wel even schrikken."Toch benadrukt de burgemeester opnieuw dat paniek niet nodig is. Zeker niet nu blijkt dat de dertig tests die bij directe contacten van de besmette personen werden afgenomen, negatief blijken te zijn. "Dat is wel een opsteker en werkt wel geruststellend. We hebben de eerste tracing deze week zelf kunnen doen, dankzij onze huisartsen", aldus Bart Dochy nog. "Naar ik begrijp start men het contactonderzoek vanuit Brussel voor onze gemeente pas komende zaterdag op... Bijna een week later dus. Als je het zelf in handen kan nemen, gaat het dus pakken sneller. Dat je pas na meerdere dagen een telefoontje krijgt van een anonieme contacttracer valt bijna niet uit te leggen... De verspreiding kan tegen dan al lang zijn gebeurd."Intussen neemt Ledegem zelf wel lokale maatregelen om die mogelijke verspreiding te blijven indammen. Zo worden minstens tot eind juli alle binnenactiviteiten van sportclubs en (culturele) verenigingen opgeschort. "Geen basketbal- en volleytrainingen indoor dus, maar ook geen repetities van de harmonie. Buiten sporten kan natuurlijk wel en wordt zelfs aanbevolen", aldus de burgemeester. "In het woonzorgcentrum Rustenhove heeft men intussen zelf ook beslist om het bezoek terug te dringen. De besmettingen die er zijn, hebben linken met het dagcentrum, niet met bewoners zelf. Maar men neemt vanzelfsprekend geen enkel risico."