Ledegem plant volgend jaar nieuw jeugdhuis en wegenwerken

Ledegem investeert in buitengedeelte voor verenigingen. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Ledegem investeert in buitengedeelte voor verenigingen. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

Het komende jaar staan er 10,5 miljoen euro aan investeringen op til. De personenbelasting daalt desondanks met 0,5 procent. In Sint-Eloois-Winkel wordt er een nieuw jeugdhuis en lokaal voor het paardenkoerscomité gebouwd, in Rollegem-Kapelle wordt verder gewerkt aan het project rond het Capellehof en in Ledegem wordt de omgeving van het gemeentehuis aangepakt zodat verenigingen er activiteiten kunnen organiseren.

In 2021 staat er heel wat op til in de gemeente. Op de gemeenteraad van maandagvond werd het budget voor volgend jaar goedgekeurd. “De financiële toestand van de gemeente is heel goed. Er is ruimte voor investeringen. Meer nog, we laten de personenbelasting dalen met 0,5 procent”, aldus schepen van Financiën Wally Corneillie (CD&V/VD). De gemeente voorziet in totaal zo’n 10,5 miljoen euro aan investeringen. “We rekenen op 3,2 miljoen aan subsidies”, voegt de schepen toe.

Paardenkoerslokaal

Op de investeringsplanning staan onder andere de bouw van een nieuw onderkomen voor de paardenkoers en het jeugdhuis in Sint-Eloois-Winkel langs de Gullegemsestraat. Het jeugdhuis Chaplin verhuist de komende weken en zal tijdelijk haar intrek nemen in ’t Patronaat’. “We hadden gehoopt het paardenkoerslokaal en het jeugdhuis voor de paardenkoers in oktober klaar te hebben. Dat zal spijtig genoeg niet lukken”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD). Iets verderop in de Gullegemsestraat start binnenkort een van de grootste wegen-en rioleringsprojecten van het komende jaar. De werkzaamheden in de Gullegemsestraat en zijstraten zullen ongeveer een jaar duren en impact hebben op het verkeer tussen Gullegem en Sint-Eloois-Winkel.

’t Oud Arsenaal

In Sint-Eloois-Winkel neemt de vrije basisschool begin 2021 haar nieuwbouw in gebruik. “Met de gemeente zullen we de komende weken nog communiceren over hoe we de omgeving rond de scholen willen veiliger maken voor de fietsers”, aldus schepen van Mobiliteit Greta Vandeputte (CD&V/VD). In Sint-Eloois-Winkel is het in 2021 ook uitkijken naar de heropening van zaal ’t Oud Arsenaal.

“Ook de komst van een skatepark sluiten we niet uit”

Ook in hoofdgemeente Ledegem is het uitkijken naar enkele nieuwe projecten. Zo voorziet de gemeente 150.000 euro voor de tuin van het gemeentehuis. “We krijgen van veel verenigingen te horen dat het een mooie locatie is om iets te doen. We willen de tuin dan ook gepast inrichten zodat er in de toekomst evenementen of activiteiten kunnen doorgaan”, aldus schepen Geert Dessein (CD&V/VD). Ondertussen kijken die verenigingen ook uit naar de plannen van de gemeente met de site van de Samenkomst en de voormalige jongensschool in Ledegem. De gemeente voorziet voor 2021 een budget van 50.000 euro voor een architect en het uitwerken van een studie rond de site. De verenigingen zullen betrokken worden bij de realisatie van het project. “Voor 2022 staat dan 1 miljoen euro op de planning om dat belangrijk project voor de gemeente uit te werken”, aldus burgemeester Dochy.

Ondertussen blijft de Ledegemse jeugd ook niet stilzitten. De gemeente is momenteel nog op zoek naar een locatie voor een nieuw omnisportveld. “Ook de komst van een skatepark sluiten we niet uit. Daarvoor zijn we eerst wat informatie aan het bijeensprokkelen bij enkele andere gemeenten”, aldus schepen Sybille Geldhof (CD&V/VD).

Capellehof

In Rollegem-Kapelle blijft het Capellehof ook in 2021 het belangrijkste te verwezenlijken project. De renovatie van de oude hoeve centraal in de Ledegemse deelgemeente is momenteel al volop bezig. In de toekomst nemen onder andere ’t Ferm en Mariënstede, twee organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking, er hun intrek. Ook verenigingen zullen er gebruik kunnen maken van een polyvalente zaal. De gemeente blijft ook verder werken aan het project rond de aanleg van een gescheiden fietspad in de Roeselarestraat, de verbindingsweg tussen Roeselare en Rollegem-Kapelle. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.