‘Lauwe’s kersthuisje’ annuleert nu al festiviteiten: geen kerstmarkt, wel alle lichtjes

Nu een tweede coronagolf een feit is, nemen Johan Henry en Jeroen Vanderhaegen van ‘Lauwe’s kersthuisje’ een drastische maar moedige beslissing. In het midden van de zomer beslissen ze om de kerstmarkt van zaterdag 19 december in de Waterstraat te annuleren.

Vorige week maakte Johan Henri, initiatiefnemer en organistor van de kerstmarkt rond het kersthuisje in de waterstraat bekend dat de markt nu al geannuleerd is. Op de foto zien we hem met zijn organiserende familie met op de voorgrond kinderen en kleinkinderen van de organisator en verder bovenaan v.l.n.r. Belina Henry, Bart Vanneste, Johan Henry, Linsey Henry, Linda Everaert en Mathias Beckaert. (Foto WO)

Door Carlos Berghman

Het lijkt nog oneindig veraf, maar in deze onzekere tijden komt Kerstmis beangstigend snel dichterbij voor de familie Henry. “Al van voor de zomervakantie waren we volop bezig met de voorbereidingen van onze vijfde kerstmarkt. Zo wilden we dit jaar voor het eerst ook een loopwedstrijd organiseren”, vertellen Johan Henry (66) en zijn schoonzoon Jeroen Vanderhaegen (37). “Deze tweede coronagolf heeft ons doen beslissen om de kerstmarkt af te blazen. We weten niet hoe alles zal evolueren. Dat bezorgt ons erg veel stress, want vooraf moeten we heel wat kosten maken. Het drukwerk alleen al spandoeken, affiches en flyers – bedraagt meer dan duizend euro. Ook de stroomgroepen en de mobiele toiletten moeten we vooraf vastleggen”, weet Jeroen.

“We zijn bang dat een nieuwe lockdown ons plots voor een voldongen feit zal plaatsen. Daarom nemen we met spijt in het hart nu al deze beslissing. Sponsors en marktkramers die al toegezegd hebben, krijgen hun geld teruggestort”, aldus Johan.

Nieuwe verlichting

Betekent de annulatie van de kerstmarkt 2020 meteen ook het einde van de unieke kerstsfeer in de Waterstraat? Dat is de vraag die op de lippen brandt. Want al tien jaar lang lokt een zee van kerstlichtjes heel wat nieuwsgierigen naar het kersthuisje van Johan Henry. Onder lichte dwang van familie en buren liet hij zich in 2016 ertoe overhalen om een kerstmarktje te organiseren voor een goed doel.

'Lauwe's kersthuisje' annuleert nu al festiviteiten: geen kerstmarkt, wel alle lichtjes

“Al heel wat mensen zijn me komen vragen hoe het nu verder moet. Geen paniek, ik zal mijn huis opnieuw versieren. Vorig jaar was het kersthuisje goed voor 58.300 kerstlichtjes. Intussen heb ik al nieuwe kerstverlichting bijgekocht”, sust Johan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.