Laurent Monsieurs van LM Motors opent ook café Ariba in het Izegemse Sint-Pietersstraatje

Laurent Monsieurs opent met David Stekelorum café Ariba: "Ik ben een ondernemer en wil graag investeren." © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Laurent Monsieurs zet samen met zijn copain David Stekelorum zijn schouders onder café Ariba, dat een nieuwe hotspot moet worden in het Sint-Pietersstraatje. Maar ondertussen blijft hij ook druk bezig met zijn autozaak LM Motors. “Een goede verkoop begint bij de juiste aankoop”, definieert Laurent zijn job.

Sinds zowat een jaar heeft LM Motors een gloednieuw onderkomen aan de Zuidkaai. Daarvoor werkte Laurent Monsieurs vanuit een pand langs de Roeselaarsestraat.

Maar hier is toch niet veel passage?

“Dat klopt, maar we zijn wel vlot bereikbaar en bevinden ons dicht bij de autosnelweg. Ik startte in bijberoep, maar de zaak bleef groeien. Ondertussen ben ik er meer dan fulltime mee bezig en had ik een groter pand van doen. LM Motors verkoopt nu zowat 200 wagens per jaar. De tijd is ook voorbij dat autohandels langs drukke verkeersaders moesten liggen. Vroeger stapte men in de auto en deed men de bane om het aanbod aan geschikte tweedehandswagens te checken, nu speelt 99 procent van de verkoop zich af op het internet.”

Je zit dus heel vaak achter je computer?

“Dankzij mijn opleiding en ervaring kan ik ook aan auto’s werken. De tweedehandswagens die ik koop, worden in orde gezet en ook nog eens netjes gepoetst. Maar het grootste deel van mijn job speelt zich inderdaad achter de computer af. Ik neem zelf de foto’s en bewerk die en gooi die online. En daarna begint het adverteren. Ik ben actief op zowat 15 platforms.”

Ik denk dat ik een derde van mijn wagens louter en alleen verkoop door de sociale media

“Ook in de autoverkoop zijn de sociale media een krachtig middel. Je bereikt er ook een immens groot publiek mee. Ik denk dat ik een derde van mijn wagens louter en alleen verkoop door de sociale media. Door de jaren heb je uiteraard ook wat vaste klanten, maar online kun je eigenlijk de hele wereld bereiken.”

En je specialiseert nu in exclusieve wagens. Waarom?

“Aanvankelijk verkocht ik vooral lichte vrachtwagens en bestelwagens. Maar ik schafte dan ook wel eens een exclusieve wagen voor mezelf aan, die ik dan later weer van de hand deed. En op bestelling verkoop ik ook wel eens nieuwe wagens. De interesse in die exclusieve merkwagens bleef maar groeien zodat ik gaandeweg overschakelde.”

“De inkoop gebeurt voor een groot stuk internationaal. Er wordt veel geïmporteerd vanuit Duitsland. Bij een aantal officiële concessiehouders ben je zeker van de kwaliteit. En ondertussen bouw je ook een netwerk op van handelaars waarmee je samenwerkt. Het geheim van een goede verkoop zit hem in de aankoop. Als je aan de juiste prijs kunt aankopen, lukt de verkoop ook beter.”

Welke merken zijn nu trending?

“Dat varieert. Alles wat goed staat in prijs, verkoopt goed. Iedereen vergelijkt ook constant prijzen op internet. Het ene merk doet het dan weer een paar maanden goed en daarna schakelt men weer over op een ander merk. In de lockdown is het iets kalmer geweest, maar dan nog mocht ik zeker niet klagen.”

Wat is jouw droomauto?

“De eerstvolgende die ik kan verkopen.”

Je had dan ook tijd om jullie nieuw project uit te bouwen. Waarom een café openen?

“Ik ben een ondernemer en wil graag investeren. Ik ben ook nog bezig met andere projecten. Ik kende David Stekelorum al langer. Hij handelt in auto-onderdelen. Ik ben klant bij hem, maar we zijn ondertussen ook vrienden geworden. David had het pand in de Sint-Pietersstraat al langer in eigendom. We besloten samen om er een café in onder te brengen.”

Met café Ariba zullen we iedere dag open zijn

“Café Ariba gaat op vrijdag 4 september open. De investeringen in de inrichting zijn al een tijdje geleden gedaan. We hebben gewacht om te openen tot de maatregelen helemaal versoepeld waren, maar we konden ook niet blijven talmen. Onze investering moet ook renderen, dus openen we de deuren. We zijn ook trots om ons project te laten zien aan de stad Izegem.”

Wat zal café Ariba onderscheiden van de andere cafés in Izegem?

“We zullen een mooie aanvulling en zelfs meerwaarde zijn van het aanbod in het Sint-Pietersstraatje. We hebben uiteraard alle courante dranken in huis, maar ons gamma gaat ook net iets verder. We serveren een ruim assortiment aan gin, rum, vodka, likeuren en zelfs champagnes. Ook de muziek zal er een prominente rol spelen. Bedoeling is dat David met zijn dj-verleden zelf ook eens achter de dj-tafel staat.”

“Maar wij gaan de zaak uiteraard zelf niet runnen, we hebben elk nog onze eigen job. Met Lieselot De Rudder hebben we iemand kunnen strikken die al heel wat ervaring in de horeca heeft. Uiteraard zal ze ook bijgestaan worden door flexi-jobbers. Het zal best een uitdaging zijn, want we zullen iedere dag open zijn. We openen om 16 uur en mogen nu door de coronamaatregelen nog maar tot 1 uur open zijn. Voorlopig hebben we nog geen sluitingsdag, maar dat evalueren we later wel eens we zien wanneer we het meeste volk trekken.”

Privé

Laurent Monsieurs (28) woont op de Dam in Emelgem en is de vriend van Julie Mesdag. Hij is de zoon van Ann Vermeulen en Lou Monsieurs.

Opleiding en loopbaan

Studeerde autotechnieken aan het VTI in Izegem. Werkte een tijd in een garage en besloot met die ervaring een eigen zaak op te starten. LM Motors handelt vooral in de verkoop van tweedehandswagens. De zaak is sinds een jaar gevestigd langs de Zuidkaai in Izegem.

Vrije tijd

Maakte van zijn hobby zijn beroep. Zijn zaak slorpt haast alle vrije tijd op.