Laura De Blauwe (16) uit Ichtegem doneert twee paardenstaarten aan Think Pink

Laura poseert trots met haar staarten.© BC
Laura poseert trots met haar staarten.© BC
Redactie KW

Laura De Blauwe schonk twee paardenstaarten van liefst 35 cm aan Think Pink. “Ik ben blij dat ik zo op mijn manier een steentje kan bijdragen, want we kennen allemaal wel iemand die zijn of haar haren verliest door een kankerbehandeling”, zegt de 16-jarige Ichtegemse.

Tijdens de vorige lockdown verlangden de meesten onder ons om nog eens goed door de kapper onder handen genomen te worden. Voor Laura De Blauwe (17) uit de Moerdijkstraat in Ichtegem mocht het zelfs ‘ietsje’ meer zijn. Liefst 35 cm van haar bruine lokken liet ze afknippen door Evelien Constandt van ‘t Kappershuys in Beerst.

Oma en opa geven duwtje in de rug

“Of ik mijn haar beu was? Neen, helemaal niet”, begint Laura. “Integendeel zelfs. Ik vond het echt geen gemakkelijke beslissing om mijn haren zoveel af te knippen. Mijn oma Bertje en mijn papa Yvan hebben mij een duwtje in de rug moeten geven. Al zou ik het wel niet gedaan hebben, mocht ik het zelf niet 100 procent zeker gewild hebben. Daarom was mijn voorwaarde ook dat er genoeg haar af moest om het te kunnen schenken aan Think Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker.”

“Zij organiseren het project ‘Geef om Haar’ waarvoor je een staart van minstens 30 cm laat afknippen en wegschenkt. Zo help je vrouwen die door borstkanker hun haar verliezen. We kennen allemaal wel iemand die zijn of haar haren verloren is door een kankerbehandeling, het is mijn manier om mijn steentje bij te dragen. Ik ben blij dat ik dat kan doen voor iemand anders.”

Voor een pruik met echt haar zijn zes tot tien paardenstaarten nodig, staat te lezen op de website van Geef om Haar. Maandelijks ontvangt de organisatie zo’n 3.000 staarten.

Sinds eerste leerjaar

Laura toevallig ook een enorme paardenliefhebber schonk twee paardenstaarten aan Think Pink. “Ik heb veel haar, dus maakte kapster Evelien twee staarten vooraleer ze er de schaar in zette. Ik moet toegeven dat ik maar een klein hartje had op dat moment… Je moet weten dat ik al sinds mijn Eerste Communie spaar aan mijn haar. Ik liet nooit meer dan de puntjes eraf knippen. Het is dus jaren geleden dat ik mijn haren nog zo kort had.”

Al is ‘kort’ hier relatief, want Laura heeft nog steeds lang haar. “Ik vind van niet. (knipoog) Het is veel moeilijker ook om mee om te gaan nu het korter is. Het staat dikwijls eens ‘paraplu’ als je snapt wat ik bedoel en dan kan ik er moeilijk weg mee”, lacht Laura. “Van de mensen die ik ken, heb ik ook altijd het langste haar gehad, nu heb ik precies het kortste haar.”

Nog jaren sparen

Of ze nu opnieuw zal beginnen sparen? “Ik zal nog véél jaren mogen sparen vooraleer ik weer 35 cm kan laten afknippen. Maar wie weet, zeg nooit nooit.”

(BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.