Lars Courtens aan de slag als jeugdwerker in Torhout

Lars, zelf een skater, zal als jeugdwerker geregeld op en om het Torhoutse skatepark te vinden zijn.©Johan Sabbe
Lars, zelf een skater, zal als jeugdwerker geregeld op en om het Torhoutse skatepark te vinden zijn.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Weelderige blonde krullen en enthousiasme te koop. Torhout heeft voor het eerst een jeugdwerker in dienst. Lars Courtens (22) woont in Jonkershove, het gehucht van Houthulst, en wil zich zo snel mogelijk integreren in de stad waar hij aan de slag gaat. “Mijn hoofddoel is laagdrempelig contact te maken met jongeren in het straatbeeld”, maakt Lars zijn voornaamste streven duidelijk.

Lars wordt gedetacheerd vanuit de Groep Intro, de organisatie die focust op inclusief samenleven. Hij heeft sociaal-cultureel werk gestudeerd aan Vives in Kortrijk en is blij met de job die hij in het verlengde daarvan mag uitoefenen. Hij zal deel uitmaken van de jeugddienst met jeugdconsulent Julie Sap en jeugdanimator Tom Denys.

Na schooltijd op het skatepark te vinden

“Om het vertrouwen van de jongeren te winnen en te weten te komen wat er bij hen leeft, zal ik veel in het openbaar te zien zijn”, aldus Lars. “Je zult me vinden in de schoolbuurt, in de stadsparken, op de sportvelden en niet het minst op het skatepark bij het zwembad. Op die manier hoop ik een brugfiguur te worden tussen de jeugd en zowel de rest van de bevolking als het stadsbestuur. Ik wil inspelen op de behoeften van de jongeren en zal proberen om een vrijetijdsaanbod te realiseren op hun maat. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, kan ik rekenen op de steun van diverse partners, zoals mijn teamleidster van de Groep Intro, de stedelijke jeugddienst, het Sociaal Huis en noem maar op. Ik geloof sterk in het bundelen van krachten en het uitbouwen van een netwerk.”

“De eerste weken zal ik ruim de tijd nemen om de stad en vooral de jonge bewoners te leren kennen. Ik zal me te voet door de straten begeven en me laten inspireren door wat ik om me heen zie. Elke vrijdag na schooltijd zal ik alvast te vinden zijn bij de gepimpte caravan van Torhout Beach aan de achterzijde van het zwembad en net naast het te vernieuwen skatepark. Daar wil ik maar al te graag met jongeren in gesprek gaan. En intussen een beetje skaten, want dat is ook voor mij een favoriete bezigheid. Ik breng mijn skateboard mee.”

Verzameling vinylplaten met singles en elpees

Naast skaten heeft Lars nog tal van hobby’s. In Jonkershove is hij lid van de jeugdbeweging KAJ. Ook voetbalt hij in vierde provinciale bij SK Nieuwkapelle in het gelijknamige polderdorpje. Voorts koestert hij zijn grote verzameling vinylplaten met een kleine duizend singles en ongeveer evenveel elpees. Vooral muziek uit de jaren zestig tot en met de jaren negentig met de nadruk op blues, rock en feestdeuntjes. Sinds kort draait hij samen met een vriend plaatjes met zijn eigen discobar Sarzebuuze. Niet alleen oude muziek interesseert hem, maar ook oude auto’s. Hij heeft een Volkswagen Golf uit 1989, waar hij van tijd tot tijd met veel plezier aan sleutelt.

De zichtbare sterkte van Lars is zijn sociale vaardigheid. Plus: zijn aanstekelijk enthousiasme. Beide zullen hem uitstekend van pas komen in zijn taak als jeugdwerker.

Ook paraat staan voor de kleinste futiliteiten

“Al op vrijdag 12 maart zal ik vanaf 16 uur op het skatepark present zijn”, zegt hij. “Ook op woensdagnamiddag en tijdens schoolvakanties wil ik vlot bereikbaar zijn. Je kunt mijn job niet fatsoenlijk uitoefenen van achter een duf bureautje. De caravan van Torhout Beach heeft duidelijk een make-over nodig, waar ik werk wil van maken. Als het moet, dan poets ik wel.” (lacht)

Zeker is dat een deel van de jongeren in de samenleving door de mazen van het net dreigt te glippen. “Ik wil er niet het minst voor hen zijn”, zegt Lars. “Zelfs voor op het eerste gezicht futiliteiten zullen ze bij mij terechtkunnen. Alles moet bespreekbaar zijn. Ik zal mijn opdracht pas als geslaagd beschouwen als ik het vertrouwen van de jeugd gewonnen heb en ik iets voor de jonge mensen kan betekenen. Ik ben zelf nog jong, heb weliswaar gestudeerd, maar heb nog veel te leren. Ik besef dat niet alles op elk moment van een leien dakje zal lopen. Maar ik heb ongelofelijk veel goesting om er stevig in te vliegen. Ik heb er hard naar uitgekeken om aan de slag te gaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.